Ziua internațională a persoanei vârstnice, la Centrul de bătrâni Hârja

Astăzi, 1 Octombrie 2020, la Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja’’,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului a fost sărbătorită Ziua internațională a persoanelor vârstnice alături de beneficiarii centrului.

Context

Dacă în anii precedenți activitățile erau mult mai numeroase, la care participau diferite persoane din mediul academic și bisericesc care susțineau mai multe conferințe și simpozioane, anul acesta datorită pandemiei de Covid-19, activitățile au fost mult mai restrânse și  ținute doar în regim intern, tocmai pentru ca rezidenții să nu fie puși în pericol în nici un fel.

Activitățile au fost și anul acesta împărțite pe mai multe domenii tocmai pentru ca fiecare dintre beneficiari să își găsească ocupația dorită.

 

Evenimente religioase-duhovnicești

    În ajunul sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului  un număr mare de beneficiarii au simțit nevoia de a se spovedi pentru ca în ziua dedicată lor să poată să se întâlnescă cu Hristos în Taina Euharistiei, iar apoi au participat la slujba privegherii.

  Ziua  de 1 Octombrie, a început ca de obicei cu rugăciune, săvârșindu-se rânduiala acatistului închinat Acoprământului Maicii Domnului, urmat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  la care au participat mulți beneficiari  care la momentul liturgic au primit cu toții  Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie.

   După Slujba Dumnezeieștii Liturghii, s-a oficiat slujba parastasului pentru toți beneficiarii care au poposit  aici încă de la înființarea centrului rezidențial de la Hârja iar apoi s-au mutat la Domnul. În continuarea programului liturgic a fost săvârșită slujba de Te Deum, în cadrul căreia s-au citit rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu de-a lungul vremii, dar și în această perioadă foarte dificilă pentru toți.

 

  Activități sociale și culturale

  După momentele de rugăciune, Pr. Părinte Ilarion Mâță, directorul Complexului de servicii socio-medicale de la Hârja, a ținut un cuvânt de deschidere a sesiunilor de lucru, acestea începând cu  prezentarea Power -Point care avut drept temă ,, Trecutul, prezentul și viitorul așezământului în imagini’’,  urmată de lansarea volumului de poezii ,, Drag de poezie’’ al doamnei Săftica Zglimbea beneficiară a centrului care și-a dorit ca lansarea să coincidă cu ziua de naștere a dânsei . Prezentarea volumului a fost făcută atât de  Părintele Ilarion care a dat citire câtorva poezii din cartea doamnei, cât și de doamna Săftica care a prezentat pe scurt câteva aspecte din viața dumneaiei prin care și-a descoperit darul de a compune, și care a mulțumim conducerii pentru ajutorul dat în redactarea lucrării.

   Prima parte a sesiunilor de lucru s-a încheiat cu premierea tuturor beneficiarilor din centru, aceștia primind un dar simbolic și anume o diplomă  din partea conducerii instituției ca semn de prețuire și de recunoaștere a valorilor lor, dar și câte o felie de tort din partea doamnei Săftica.

  În pauza dintre sesiunile de lucru, beneficiarii s-au bucurat de delicioasele preparate făcute la grătar, de plăcinte calde și must proaspăt.

 

 Terapie ocupațională

   În a doua parte a zilei activitățile au continuat cu  un cerc de poezie în care  rezidenți împreună  cu preoții  centrului au dat citire din cartea ,,Imnuri închinate Maicii Domnului’’ scrisă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, urmând ca mai apoi sa fie interpretate într-o manieră teologică.

  Cei mai talentați dintre bunicii așezământului au participat împreună la atelierele de terapie ocupațională, pictând icoane pe sticlă cu tema Acoperământului Maicii Domnului, au împletit, au croșetat și au confecționat lumânări decorative.

   Începând cu ora  09:30  evenimentele au fost transmise live pe pagina de facebook a Asociației ,,Sfântul Voievod  Ștefan cel Mare -Hârja’’ dar si pe pagina Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

Testimoniale

 O zi din viața de angajat la Hârja, este o nouă provocare, în fiecare zi se ivesc tot felul de situați, atât plăcute cât și mai puțin plăcute. În fiecare zi învățăm lucruri noi de la bunicii noștri, și îi mulțumim bunului Dumnezeu că avem satisfacția că am putut să le aducem zâmbetul pe buze (Butucaru Ana Rodica – Psiholog).

 

Așezământul de la Hârja pentru mine este a doua casă, aici am întâlnit  oameni cu suflet bun și curat, aici mi-am regăsit credința în Dumnezeu, am reușit să mă recuperez atât cât s-a putut din punct de vedere fizic și emoțional. Am reușit în această perioadă de când am venit aici să îmi descopăr propriile valori și să le pun în practică. (Z. S. 70 ani).

 

Despre instituția de la Hârja

   În 2012, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a luat ființă Asociația "Sf. Ștefan cel Mare" de la Hârja, com. Oituz, jud. Bacău. În cadrul acesteia s-a pus în practică un amplu proiect social-medical și cultural-educațional dediat vârstnicilor și tinerilor. 100 de bătrâni rezidenți în Centrul social-medical, 20 de vârstnici îngrijiți la domiciliu și 40 de copii beneficiari ai serviciilor oferite de Centrele de zi sunt susținuți de 70 de angajați, la care vin în ajutor cadre didactice implicate voluntar în activitatea desfășurată în cele 4 Centre de creație, artă și tradiție populară. Acestora li se adaugă 3 centre de tineret și voluntariat prin intermediul cărora anual, peste 300 de liceeni se implică voluntar în toate activitățile desfășurate în cadrul Asociației social-filantropice "Ștefan cel Mare" de la Hârja.

Căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de la Parohia Hârja funcţionează din anul 2006, cu binecuvântarea şi implicarea directă a Înaltreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim. Centrul social – medical adăposteşte bătrâni bolnavi si neputincioşi, majoritatea imobilizaţi la pat, fiecare necesitând îngrijiri speciale, asistaţi de personalul specializat al Aşezământului, beneficiază aici de servicii medicale, sociale, spirituale, psihologice, de terapie ocupaţională şi kinetoterapie.