Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor (Ziua Internațională a Cărții) a fost marcată și la Roman printr-o serie de acțiuni desfășurate la Biblioteca „George Radu Melidon” și în piațeta din fața bibliotecii. Una dintre manifestări a fost „Gala donatorilor de carte” – ediția I, manifestare în cadrul căreia au fost înmânate diplome celor 100 donatori de cărți din anul 2018. Cu această ocazie a fost dezvelită și placa montată în părculețul din fața bibliotecii, cu denumirea piațetei – George Radu Melidon. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost părintele Valentin Băltoi, consilier cultural. Părintelui Valentin i-a fost înmânată o diplomă de merit pentru IPS Ioachim, acesta fiind unul dintre donatorii de carte ai acestei biblioteci din urbea romașcană.
Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor (Ziua Internațională a Cărții) se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima manifestare de acest fel s-a desfășurat în 1995. Data de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a multor personalități care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel MejíaVallejo. Ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare.
În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații – cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare.
În fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării și biblioteci – selectează „Capital World Book“ pentru o perioadă de un an, începând cu 23 aprilie. De-a lungul timpului, au purtat titulatura de „Capital World Book“ următoarele orașe: Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015) și Wroclaw (2016). În 2017, „Capital World Book“ a fost desemnat Conakry, capitala statului african Guineea, în special pentru „obiective clare de dezvoltare, cu un accent puternic pe tineret și alfabetizare“, iar în 2018 orașul Atena. Pentru anul 2019, Sharjah (Emiratele Arabe Unite) a fost desemnată „Capital World Book“ de către fostul director general al UNESCO, Irina Bokova, la recomandarea Comitetului consultativ, reunit la sediul Federației Internaționale a Asociațiilor de Biblioteci de la Haga.
În România, în anul 1998, Asociația Națională a Bibliotecarilor și a Bibliotecilor Publice (A.N.B.P.R.) a considerat că lectura și cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor și a bibliotecarilor, și astfel au adăugat la sărbătoarea internațională a cărții din 23 aprilie, Ziua Internațională a Bibliotecarului din România. Ulterior, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
Declararea Zilei Bibliotecarului din România reprezintă un omagiu adus unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. O zi a bibliotecarului este însemnul oficial al recunoașterii publice a valorii culturale și sociale a unei instituții care a contribuit fundamental la conturarea identității culturale și spirituale a poporului roman, dar și a celor care slujesc cu credință, pasiune și profesionalism, cartea și cititorii ei.
Sursa: romanulfinanciar.ro