Ziua Drapelului a fost marcată la Catedrala arhiepiscopală din Roman, cu binecuvântarea și în prezența IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin săvârșirea slujbei de Te Deum, la care au participat preoți consilieri de la Centrul eparhial. Mulțumirea adusă lui Dumnezeu în formă liturgică a fost completată de omagiul adus eroilor patriei și strămoșilor noștri de către trei grupuri de copii din Bacău, care au intonat cântece patriotice în fața Sfântului Altar, a drapelului tricolor și a chiriarhului locului.
Cincizeci și unu de copii au poposit astăzi în Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde au avut șansa de a participa, alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și preoți consilieri din cadrul administrației eparhiale, la momentul de rugăciune prilejuit de Ziua Națională a Drapelului.
Vechi și buni colaboratori ai parohiei "Sf.Ap.Petru și Pavel" din Bacău, aceștia se bucură astăzi de o excursie primită în dar din partea parohiei, în care călătoresc, însoțiți de părintele paroh Constantin Abageru, către Cetatea Neamțului, Mănăstirea Neamț, Zimbrărie, Humulești și Piatra Neamț. O parte dintre beneficiarii excursiei de astăzi (22) provin din familii defavorizate și participă la programul școlii de vară sub coordonarea dnei Elena Abageru; alți câțiva fac parte din Ansamblul folcloric "Boboceii" din Bacău, sub îndrumarea dnei Maria Șalaru și alții alcătuiesc grupul folcloric coordonat de dna Oltița Todirică, în com. Holt. Prezența copiilor în Catedrala arhiepiscopală la momentul solemn al cinstirii drapelului național a fost un prilej de a pune început bun excursiei lor și vacanței de vară, primind binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
***
Simbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române. Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală.Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.