”Zilele Mitropolit Visarion Puiu” își continuă traseul și anul acesta, (24-27 februarie 2020), atingând cea de-a XXIV-a treaptă. Puse una lângă cealaltă, de aproape un sfert de veac, aceste trepte capătă deja consistența de punte ridicată peste timp, un element de legătură, între un trecut deopotrivă strălucitor și frământat și un prezent ce nu pare a se limpezi încă, deși lumina credinței nu mai poate fi ținută sub obroc. Părintele Florin Țușcanu, care este și inițiatorul acestui proiect derulat cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a îngrijit de acest proiect încă de la înființarea sa.
A evoca modele de lucrare și trăire creștină exemplare, cum putem spune despre mitropolitul Visarion Puiu, dar a extrage și învățăminte cu mult talc dintr-o istorie cu lumini și umbre, iată o primă misiune a organizatorilor și participanților la aceste ample manifestări cultural-religioase. Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, Ediția a XXIV-a, Pașcani, Mănăstirea Neamț, Roman, Bălți, 24 – 27 februarie 2020.
Acest eveniment s-a derulat anul acesta după următorul program:
Luni 24 februarie 2020 – PAȘCANI
Pe urmele lui Visarion Puiu.
Popas în zona gării Pașcani, la casa în care s-a născut Victor Puiu, la 27 februarie 1879, unde am așezat o placă comemorativă; tur de oraș.
Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” – Întâlnire cu profesorii și elevii, evocări, program cultural-religios.
Expoziție foto-documentară.Prezentare de carte.
MĂNĂSTIREA NEAMȚ
Popas la Seminarul „Veniamin Costachi”, întâlnirea cu elevii și profesorii în sala de festivități, evocări, prezentare de carte.
Popas la Gropnița mănăstirii Neamț, unde se afla piatra tombală a mitropolitului Visarion, rugăciune de pomenire la mormântul părintelui prof. Diacon Ioan Ivan. Vizitarea casei memoriale Visarion Puiu de la Vovidenia.
Marți, 25 februarie 2020 – ROMAN
Orele 14.00 - Muzeul de Istorie Roman (Sala Unirii)
SIMPOZIONUL INTERNATIONAL: „Mitropolitul VISARION PUIU în exil (1944-1964), ctitor al primei Eparhii ortodoxe române din afara granițelor”.
- Sesiunea de comunicări științifice, cu participarea invitaților din țară și străinătate
- Expoziția foto-documentară: „In memoriam – Visarion Puiu”
- Lansare de carte:
Constantin N. Tomescu, Jurnal din viața mea, Editura Cart didact, Chișinău, (lucrare apărută cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova), Tipografia Lexon Prim, 1100 p.
Ioan Costăchel, așa cum a fost. Amintiri (1905-1921), ediție îngrijită de Dumitru Stavarache, Maria Stavarache-Zaharia, Teodor Vasiliu, Editura Edit Graph, Buzău, 2019.
Prezentarea revistei Asociației Visarion Puiu: VALORI PERENE, nr.6 / 2019.
Prezentarea Revistei de Istorie - ZARGIDAVA, nr.17 / 2019, publicație a Societății de Științe Istorice din România, filiala Bacău și a Fundației Cultural Științifice ”Iulian Antonescu”- Bacău.
- Masa rotundă cu tema: Asociația „Visarion Puiu” – realizări și perspective.
Miercuri, 26 februarie 2020 la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta „Cuvioasă Parascheva” din Roman un sobor de preoți aflați sub protia părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, au oficiat slujba Parastasului pentru Mitropolitul Visarion. Un cuvânt special a fost rostit de părintele Florin Țușcanu, care este și inițiatorul acestui proiect derulat cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Acesta, amintind de marele Părinte Mitropolit Visarion, a spus:
Noi încercăm prin această asociație să demontăm diversele mituri și acuze nedrepte care planau asupra lui. Biserica Ortodoxă la reabilitat în anul 1990 de acea nedreaptă pedeapsă a caterisirii pronunțată în anul 1950 sub presiunile regimului comunist. An de an, Mitropolitul Visarion Puiu revine în atenția istoricilor, cercetătorilor și pasionaților de arhivă prin noi și noi mărturii. Bătrânul Mitropolit s-a stins din viață la 85 de ani într-un sătuc din nordul Franței, la 100 de km de Paris.Astăzi am făcut pomenirea lui și aici în catedrala de la Roman pentru că Visarion Puiu este legat de această biserică și ,cum frumos spunea într-un cuvânt al său Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, «în fața acestui sfânt altar, unde ne aflăm noi acum, s-a răstignit pentru Hristos fiind întins pe pardoseala acestei biserici Victor Puiu, tânărul teolog licențiat în Teologie în anul 1904 când a fost călugărit» . La Roman s-a petrecut această schimbare în viața lui, și Victor Puiu devine Visarion diaconul acestei Catedrale unde a slujit doi ani, după care traseul său a căpătat noi și noi dimensiuni ajungând director al seminarului din Galați în anul 1908, apoi arhimandrit de scaun și vicar al Episcopiei Dunării de jos. Mai târziu, după anul 1918 ,Statul Român la numit director de seminar la Chișinău și exarhul mănăstirilor basarabene, apoi a fost ales Episcop al Argeșului în anul 1921, de Buna Vestire. Doi ani mai târziu a fost ales Episcop al Hotinului, cu reședința la Bălți, în Basarabia. Fiind un păstor jertfelnic, și-a pus viața în pericol pentru idealurile sale, pentru credință și pentru neam.
Întâlnirea cu elevii și profesorii de la Seminarul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman în sala de festivități a fost o altă etapă a acestei zile. Aici a avut loc o nouă evocare, precum și o prezentare de carte.
Joi, 27 februarie 2020 – BĂLȚI (Republica Moldova)
Pelerinaj în Basarabia – „Pe urmele lui Visarion Puiu la Bălți”
Sf.Liturghie arhierească oficiată de către PS Antonie, episcop de Bălți, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba Parastasului pentru mitropolitul Visarion și scurte evocări cu prilejul aniversării zilei sale de naștere (27 febr.1879). Universitatea „Alecu Russo”, masă rotundă.
PAȘCANI - Biserica ”Sf. Voievozi” – slujbă de pomenire.
Protopopiatul Pașcani: Sala ”Visarion Puiu”. Conferențiază: Col.(r) Dumitru Stavarache, președinte de onoare al Asociației ”Visarion Puiu”. Lansare de carte: Ioan Costăchel, așa cum a fost. Amintiri (1905-1921), ediție îngrijită de Dumitru Stavarache, Maria Stavarache-Zaharia, Teodor Vasiliu, Editura Edit Graph, Buzău, 2019.
Activitate culturală: ”O prietenie ca o melodie”, cântec și poezie, întâlnire de suflet cu poetul basarabean Vasile Romanciuc și interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu. Lansare de carte. Evocări. (pr. Daniel-Ionel Marari)