În perioada 9-11 septembrie 2021 a avut loc cea de-a XVI –a ediţie a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, judeţul Bacău, coordonat de Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț. Evenimentul s-a desfășurat în decursul a trei zile, reunind mai multe personalități din domeniul sănătății.
Dintre prezentările cele mai însemnate amintim: ”Medico-legal litigation in spine surgery” (susţinută de Acad Prof. Univ. Dr. Ciurea Vlad Alexandru, U.M.F. “Carol Davila“, București, Director Științific Spitalul Clinic Sanador), „Comunicarea între membrii echipei medicale – relevanță din perspectiva reclamațiilor de malpraxis” – ONLINE (susţinută de Prof. Univ. Dr. Beatrice Ioan Gabriela, UMF. “Gr. T. Popa” Iași, Institutul de Medicină Legală Iași), „Tumorile multiple cerebrale la copil – secvența intervențiilor terapeutice” (susținută de Asis. Univ. Dr. Elkan Eva-Maria, Dr. Fotea Silvia, Dr. Ștefănescu Victorița, Dr. Bogdan Goroftei Roxana Elena, Dr. Ciortean Diana, Prof. Univ. Dr. Nechita Aurel - Univ. ”Dunărea de Jos” Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Ioan“ Galați), „Transplantul hepatic la Iași” (Prof. Univ. Dr. Lupașcu Cristian – U.M.F. “Gr. T. Popa” Iași, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon” Iaşi), „Tratamentul chirurgical laparoscopic după terapia neoadjuvantă pentru cancerul de rect la un spital cu resurse limitate” (Dr. Al Aloul Adnan – Medical Center Hadassah, Jerusalem) și „Transplantul hepatic – experiența Centrului de Chirurgie Generală Institutul Clinic Fundeni” (Dr. Ichim Florin - medic specialist Chirurgie Generală, Institutul Clinic Fundeni).
La invitația Domnului Manager, Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la ultima sesiune de comunicări din data de 11 septembrie, înainte de încheierea simpozionului, Pr. Ilarion Mâță, director al Complexului socio-medical de Hârja și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași (Specializarea Asistență Socială) a susţinut o conferinţă îintitulată ,,Rolul echipei pluridisciplinare: medic, asistent social, preot, în creşterea calităţii vieţii pacientului din mediul rural”.
Această legătură dintre cei trei specialiști sau profesioniști care sprijină persoana aflată în dificultate din perspectiva holistică, bio-psiho-socio-spirituală, a fost evocată prin datele de ordin statistic, sociologic, cultural, legislativ și spiritual, prezentate într-o manieră apreciată de publicul select, profesori în domeniul științelor medicale, fiind încă o dovadă a faptului că echipele pluridisciplinare au rezultate mult mai bune în procesul de vindecare a pacientului, preotul fiind o persoană extrem de importantă, care veghează și se roagă la patul bolnavului sau la domiciliu acestuia.
Modele de bună practică prezentate, Centrul medico-social rezidențial de la Hârja și Spitalul de Urgență Municipal Moinești, exprimă în mod concret implicarea exemplară a preoților misionari în aceste instituții și în cele similare, fiind persoane cu un mare spirit de jertfă, mai ales în perioada pandemiei, asumându-și riscuri majore pe care alte persoane, din alte categorii profesionale, nu le-ar realiza. (Ioana Bitnic, asistent social -Hârja)