Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, în Parohia Căbești I din Protoieria Sascut se desfășoară zilele duhovnicești ale acestei comunități, prilejuite de aducerea Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, precum și de sfințirea noii clopotnițe.
Programul liturgic din această perioadă a constat în multe momente de rugăciune, fiind organizat de parohul acestei comunități, părintele Chitic Ciprian Nicușor, după cum urmează:
Vineri, 30 septembrie, începând cu ora 16.00 a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți ai Cercului Pastoral “Preot Nicolae Herescu” sub protia noului protopop al Protoieriei Sascut, pr. Alexandru Grigoraș, paroh al Parohiei ”Sf. Ier. Nicolae și Sfinții Români” Sascut Sat - Schineni.
Printre preoții prezenți la săvârșirea Tainei Vindecării, a fost și părintele Ghinea Adrian, parohul Bisericii cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh” din Bacău și un apropiat al acestor zone, care a rostit un cuvânt de învățătură, felicitând totodată lucrările realizate în această comunitate:
“Rostul unei biserici nu e acela de a fi ziduri, ci de a fi ziduri cu oameni. Am săvârșit astăzi Taina Sfântului Maslu împreună, aici, în biserica dumneavoastră, ca pe o necesitate și ca pe o binecuvântare pentru că prin această sfântă taină, Dumnezeu revarsă har peste trupuri și peste suflete. Toate minunile se realizează împreună și iată că dumneavoastră ați realizat aceste lucruri tot împreună. Mă bucură acest lucru și nădăjduiesc că aceasta va fi doar începutul multor lucrări frumoase de acum încolo”.
Sâmbătă, întâi octombrie, în ziua Praznicului “Acoperământului Maicii Domnului”, începând cu ora 08.00, a fost săvârșită slujba Utreniei, iar spre finalul acesteia, de la Mănăstirea Giurgeni a sosit Icoana Maicii Domnului, care a fost așezată spre închinarea celor prezenți.
Despre însemnătatea acestei zile a vorbit părintele Vasile Ichim, preot slujitor la biserica ”Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău:
“Iată-ne în prima zi a lunii octombrie, zi în care Biserica o cinstește iarăși pe Maica Domnului. Dacă privim în calendarul nostru vom vedea cel puțin 10 sărbători închinate Maicii Domnului, 5 dintre acestea fiind însemnate cu cruce roșie. Astăzi o fericim pe Maica Domnului pentru că iată, am lăsat toate ale noastre și am venit la biserică, cinstind această îndoită sărbătoare de astăzi, în primul rând pentru că dăm cinste Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului și în al doilea rând, pentru că ne bucurăm pentru această realizare frumoasă a comunității dumneavoastră.”
La rugămintea protoiereului locului, părintele ieromonah Efrem de la Mănăstirea Giurgeni, a vorbit celor prezenți despre Icoana Maicii Domnului și a relatat câteva dintre minunile săvârșite de aceasta asupra celor care au plecat genunchiul cu credință în fața icoanei sale.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a săvârșit slujba de sfințire a noii clopotnițe din curtea bisericii, dimpreună cu soborul de preoți prezenți, care a fost construită cu multă trudă de către părintele paroh, alături de enoriașii săi.
Protoiereul locului a lăudat acest efort, felicitându-i pe toți cei care au contribuit la realizarea acesteia:
“Atunci când vom trece pe lângă această clopotniță și când vom auzi glasul lin al clopotului, să ne aducem aminte de Dumnezeu care ne cheamă de fiecare dată să împlinim poruncile Lui ca să moștenim viața cea veșnică. De asemeni, ne aducem aminte de înaintașii frățiilor voastre care sunt îngropați în acest loc și care au sfințit timpul vieții lor prin fapte bune și prin rugăciune, ridicând totodată acest sfânt locaș de închinare spre slava lui Dumnezeu. Dumnezeu să binecuvânteze osteneala frățiilor voastre și să vă răsplătească cu mântuirea sufletului tot ce ați făcut și ce veți mai face spre binele Bisericii și al poporului său credincios! Vă transmitem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care felicită pe toți enoriașii dimpreună cu părintele duhovnicesc al dumneavoastră, pentru toată jertfa, dragostea și munca pe care le-ați depus în lucrările care s-au realizat. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa vă poartă mereu în rugăciune, rugându-L pe Dumnezeu să răsplătească jertfa aceasta spre mântuirea sufletelor dumneavoastră.”
Părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, tuturor celor de față pentru prezență și nu în ultimul rând, celor care au contribuit la realizarea acestui important obiectiv.
Programul duhovnicesc va continua și Duminică, 2 octombrie, cu slujba Utreniei, a Acatistului Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, la finalul cărora Sfânta Icoană a Maicii Domnului va fi dusă înapoi la Mănăstirea Giurgeni.
Pr. Apostu Ionuț-Alexandru