Vizită arhierească la Liceul Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman

Astăzi, 01 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a vizitat Liceul Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman fiind însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Astfel, cei doi Ierarhi au fost întâmpinați de profesorii și elevii care se ostenesc în această instituție de învățământ teologic, apoi au admirat pictura din holul liceului, sălile de clasă și paraclisul "Sf. Gheorghe" aflat în plin proces de renovare și înfrumusețare, participând apoi la o seară duhovnicească cu totul aparte.

 

În cuvântul Său Ierarhul invitat a evidențiat modele cu adevărat vrednice de urmat, aducând aminte de contribuțiile cărturărești și duhovnicești ale Chiriarhului Ioachim:

Dumneavoastră, dragi elevi, aveți aici pe Miron Costin, pe Sfântul Melchisedec Ștefănescu! Trebuie să studiați temeinic pentru că acești coloși vă sunt modele de urmat.  Dumneavoastră dragi părinți și profesori trebuie să recomandați o serie de cărți pe care trebuie să le citească acești tineri, scrise de autori reprezentativi ai culturii naționale și mondiale. Felicitări dragi părinți, domnilor profesori și vouă dragi elevi care aveți dragoste să citiți poemele lui Vlădica Ioachim. El este imnologul, făcătorul de slujbe, de acatiste, de imne ale sfinților români, singurul din decursul istoriei Bisericii Ortodoxe Române. Pe el l-a hăruit Dumnezeu și pentru aceasta Îi mulțumim, iar vlădicului îi mulțumim pentru osteneala depusă pe tărâm cărturăresc!”

La rândul său IPS Părinte Ioachim a mulțumit oaspetelui pentru prezența și cuvântul său, prezentând succint elevilor participanți personalitatea acestuia.

„Se cuvine să mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul de la Argeș, dar cu inimă de moldovean, pentru faptul că și graiul său nu l-a schimbat nicicum.  Argeșul și Vâlcea și nordul Moldovei, mai exact Neamțul și Bucovina, sunt cei doi poli spirituali ai poporului român.  Înaltpreasfinția voastră ați ridicat acea regiune și acel ținut la înălțimea exigențelor și așteptărilor, dar de fiecare dată când treceți prin Moldova, aduceți o mireasmă, o scrisoare, un cuvânt, o vorbă frumoasă de la Meșterul Manole. Sunteți un neîntrecut condeier, un foarte bun și prolific scriitor bisericesc, de istorie și amintiri, pentru faptul că Dumnezeu va hărăzit ca să faceți joncțiunea dintre niște generații... De fiecare dată Înaltpreasfințitul este cu creionul în mână deoarece este un căutător ce caută să consemneze orice cuvânt ziditor pe care îl elaborează cineva!”  

Tot acum, tinerii elevi seminariști au susținut un program artistic interpretând cântece religioase și recitând fragmente din poemele ce îl au ca autor pe IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.  La final, imediat după momentele culturale, Înaltpreasfințitul Calinic a vorbit tinerilor despre vocația preoțească și misiunea preotului în contemporaneitate, oferind totodată celor prezenți ultimul sau volum tipărit: “Scrisoarea lui Dumnezeu”.

 (Pr. Daniel Marari)