Vecernia Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Bucuria Sfintelor sărbători pascale a continuat în ziua de duminică, 20 aprilie, la ora 13.00, când Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat  slujba Vecerniei Sfintelor Paşti

Bucuria Sfintelor sărbători pascale a continuat în ziua de duminică, 20 aprilie, la ora 13.00, când Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba Vecerniei Sfintelor Paşti. Alături de Preasfinţia Sa au slujit preoţii din parohiile municipiului Roman. Conform tradiției, în cadrul slujbei, a fost citită Sfânta Evanghelie în cele 12 limbi, iar la sfârșit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat, printre altele, semnificația citirii în mai multe limbi, în această zi, a Sfintei Evanghelii. ”Amintiți-vă că, în noaptea Învierii, când, la Utrenie, s-a citit Sfânta Evanghelia de la Sfântul Matei, s-a pomenit de Galilea. Ei bine, Galillea era o provincie,  unde se interesectau mai multe civilizații, mai multe limbi, mai multe cutume. Dar Iisus merge acolo pentru faptul că era Galilea neamurilor, adică acolo erau prezente în mod simbolic toate neamurile pământului, toate popoarele, care aveau să se grefeze pe vița Hristos, să asculte cuvântul Său, să și-L însușească, pentru ca el să devină normă de viață pentru credincioșii acelor popoare. Din Galilea, apostolii au plecat să propovăduiască pe Hristos Cel Înviat și Evanghelia Sa la toate neamurile, după cum le-a poruncit lor. De aceea se citește în mai multe limbi, pentru a arăta că Evanghelia dată de Hristos la plinirea vremii trebuie propovăduită la toate neamurile, la toate generațiile din  toate timpurile, ea intrând în parametrii tuturor civilizațiilor pământului, știind faptul că Mântuitorul nu va avea altă Evanghelie pentru noi, decât aceasta. Dar depinde de noi cum ne înnoim prin cuvintele ei ziditoare, dătătoare de putere și lumină. Noi luăm lumină din lumina lui Hristos și mergem în spațiile în care ne desfășurăm activitatea, iar Evanghelia Mântuitorului nostru devine normă de viață pentru noi înșine”, a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

La sfârșit, ierarhul a mulțumit tututor preoților și credincioșilor din Protopopiatul Roman, care au ales să participe la bucuria acestei zile în Catedrala Arhiepiscopală.