Marţi, 25 martie în ziua închinată Bunei-Vestiri, într-o atmosferă deosebită, s-a desfăşurat lansarea tripticului editorial semnat de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul.
Evenimentul, găzduit de Sala Complexului "Parc multiplex" din Roman, a fost organizat de către protopopiatul Roman, sub directa coordonare a părintelui protoiereu Dragoş Munteanu.
Evenimentul cultural desfăşurat la Roman în ziua Bunei-Vestiri a anului 2014, a început la ora 16, având ca invitaţi, alături de PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inspectorul general ISJ Neamţ, dl Viorel Stan, dar şi alţi inspectori din cadrul aceleiaşi instituţii, reprezentanţi ai intelectualităţii romaşcani, pr. Constantin Tomozei, protoiereu al Protopopiatului Bacău, pr. Constantin Alupei, protoiereu al protopopiatului Oneşti, pr. Vasile Cozma, protoiereu al protopopiatului Buhuşi, consilieri, inspectori şi angajaţi ai Centrului eparhial de la Roman, notabilităţi, preoţi şi profesori.
Moderatorul întâlnirii, arhid. Ciprian Ioan Ignat, a făcut o scurtă prezentare a celor invitaţi să prezinte lucrările: Pr. prof. univ. dr. Cristinel Teşu (Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi), dl profesor Gh. A. M. Ciobanu, personalitate eminentă a culturii romaşcane, şi pr. Nicolae Hurjui, fost director al Seminarului Teologic Ortodox din Roman şi colaborator direct al PS Ioachim Băcăuanul în eforturile depuse pentru ridicarea catedralei ortodoxe Înălţarea Domnului din Bacău. Acestora s-au adăugat, cu alocuţiuni, IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie și dl Lucian Strochi, cunoscut scriitor nemțean.
Mărturie a admiraţiei faţă de părintele Stăniloae
Părintele profesor Ioan Cristinel Teșu a fost invitat spre a face prezentarea lucrării „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae”. Precizând că pentru a înţelege un autor e nevoie să îi cunoşti şi personalitatea, părintele profesor a mărturisit celor prezenţi câteva dintre amintirile sale personale în legătură cu Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, cel despre care consideră că a avut o influenţă decisivă asupra formării sale.
Cu privire la volumul prezentat, pr. I.C. Teşu a adus la cunoştinţa auditoriului faptul că lucrarea este prima teză de doctorat pe această temă, iar autorul ei este, în acelaşi timp, primul care a avut îndrăzneala de a vorbi despre o posibilă canonizare a Părintelui Stăniloae pe care l-a numit Părintele Dumitru Teologul. „Această lucrare îl caracterizează pe Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim prin caracterul ei ştiinţific şi conţinutul duhovnicesc, stând drept mărturie a admiraţiei, respectului şi veneraţiei autorului faţă de părintele Stăniloae.
După sensibilul şi profundul cuvânt rostit de pr Teşu, Corala ”Roman Melodul”, a protopopiatului Roman, condusă de prof. Ovidiu Trifan, a interpretat două piese specifice perioadei liturgice în care ne aflăm, apoi arhid. Ciprian Ioan Ignat a cântat câteve icoase din Imnul acatist închinat Sf. Parascheva, compus de către PS Episcop Ioachim Băcăuanul.
Biserica răspunde problemelor societăţii contemporane
În continuare, Pr. Nicolae Hurjui, de la catedrala ”Înălţarea Domnului” din Bacău a prezentat volumul „Cultul Sfintei Parascheva în Ortodoxie – cercetare hagiografico-liturgică”. În cuvântul său, a precizat că, prin această lucrare, PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul corectează greşelile strecurate de-a lungul timpului în istorisirea vieţii Sf. Parascheva, subliniind importanţa şi ineditul documentaţiei folosite în această carte. Vorbitorul a precizat auditoriului că lucrarea dedicată Sfintei Parascheva cuprinde şi istoria tipăriturilor închinate vieţii sfintei la noi, generalizarea cultului ei în Ortodoxie, cât şi mărturii inedite despre minunile vechi şi noi pe care le-a făcut Sfânta, cinstită în Ortodoxia românească înainte de aducerea moaştelor la Iaşi. Alocuţiunea a făcut trimitere şi la pregătirea pentru tipar a celui de-al doilea volum închinat Sf. Parascheva, ce cuprinde o bibliografie la zi şi rezumativă a vieţii Cuvioasei, precum şi istorisirea vieţii ei în limbile de circulaţie ale Ortodoxiei de-a lungul timpului.
În următorul intermezzo, părintele Iulian Muşat a interpretat două melodii din repertoriul internaţional, fiind foarte apreciat de toţi cei prezenţi.
Astfel s-a făcut trecerea spre prezentarea volumului ”Creştinismul abia începe”, făcută de prof. Gheorghe A.M. Ciobanu. Dascălul nonagenar, supranumit părintele culturii romaşcane, a vorbit despre caracterul şi exigenţa ştiinţifică a lucrării, despre actualitatea ei, limbajul şi diversitatea subiectelor abordate. Apreciind cartea ca un eseu teologic, dl prof. Gh. A. M. Ciobanu a vorbit despre importanţa acesteia prin răspunsurile pe care, prin acest volum, Biserica răspunde problemelor societăţii contemporane.
„Autograf în cuvinte rostite”
Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, câştigătoare a numeroase premii în America şi Europa, a încântat în continuare audienţa interpretând la nivel de excelenţă piesele „Metanie” de Radu Gyr, pe muzică de Tudor Gheorghe, „Doamne, pe noi miluieşte-ne”, din repertoriul popular rus, „La Cozia pe Olt”, de Nicolae Lungu, „O Ma Joie”, piesă din repertoriul religios francez.
Seara a continuat cu alocuţiunea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, invitat de onoare la această manifestare, care a vorbit, la rândul său despre cele trei cărţi, adaugând rememorarea unor întâmplări din perioada studiilor în care a fost coleg cu PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, precizând că în ceea ce îl priveşte pe ierarhul de la Roman, preocupările imnografice, liturgice şi teologice au fost evidente încă din perioada tinereţii.
În încheiere, dl prof Lucian Strochi a evocat personalitatea Pr. Stăniloae şi modul cum acesta e receptat în lume, aşa cum a constatat domnia sa în călătoriile efectuate prin Europa. Concluziile întâlnirii au fost rostite de către PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, care a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a mărturisit că a descoperit cu bucurie că antevorbitorii săi au reuşit să identifice motivaţiile ce l-au determinat să scrie cele trei lucrări lansate la Roman în ziua Bunei-Vestiri. De asemenea, Preasfinţia Sa a subliniat că aceste cărţi sunt şi rezultatul celor ce au contribuit la formarea sa duhovnicească şi intelectuală. La finalul acestui „autograf în cuvinte rostite”, ierarhul de la Roman a oferit diplome de excelenţă celor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea şi promovarea acestui eveniment cultural.