Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub îndrumarea Protoieriei Onești, prin părintele protopop Ioan Bârgăoanu, pe culmea Cireșoaiei din zona Tg Ocna, la întretăierea dintre Istorie și actualitate, s-a semnat, de ziua Martirilor Brâncoveni, 16 august 2016, actul de renaștere, în această zonă, a iei și a toacei ca mijloace de dăinuire a Neamului și a Bisericii în contemporaneitate.
Organizat într-un mod festiv, sub directa îndrumare a conducerii Protoieriei Onești și alături de Parohia „Schimbarea la Față” Poieni, prin părintele paroh Cristian Mazilu, precum și a Schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, Poieni, Târgu-Ocna, prin părintele stareț protosinghel Claudiu Constantin Panțiru, momentul inaugural se dorește a deveni, în anii ce vin, o adevărată tradiție.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop de la Onești, în biserica din lemn a Schitului „Sfântul Eftimie cel Mare”, care a fost gazda acțiunii cultural-catehetice.
„Prin costumele populare cu care erau îmbrăcați tinerii prezenți și nu numai s-a dorit a reînvia duhul strămoșilor ai căror fii și-au dat viața pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. În umbra stindardului românesc, adunarea liturgică la vremea pomenirii eroilor și a tuturor celor adormiți părea că unește trecutul și prezentul în nădejdea unui viitor plin de speranța reînvierii unui neam prea oropsit de apăsarea vremilor”, a declarat Părintele Petru Roncea - responsabil pentru activități catehetice la nivel de protopopiat și membru în Comisia de jurizare.
După Dumnezeiasca Liturghie a urmat concursul propriu-zis „Toacă și ie moldovenească”, participanții fiind împărțiți în trei grupe de vârstă: 8-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani. Într-o atmosferă de animație specifică unui concurs, juriul constituit a deliberat acordarea diplomelor și a darurilor pentru toți participanții. Prezența unor tineri din afara ariei jurisdicționale al Protoieriei Onești, respectiv din Bacău și din Iași a dat organizatorilor speranța că la edițiile următoare numărul participanților va crește și Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” va putea deveni o atracție și un loc special pentru evenimente cultural-catehetice în viitor. (Pr. Daniel-Ionel Marari)