Etapa națională a Olimpiadei de Religie se va desfășura în perioada 22- 27 aprilie, în Săptămâna Luminată. Olimpiada de Religie pentru liceu se va desfășura la Bacău.
Eparhiile Romanului și Bacăului, respectiv Sloboziei și Călărașilor se pregătesc să-i primească pe olimpicii la Religie din întreaga țară – prima va găzdui concursul pentru liceeni, iar cea de a doua pentru elevii de gimnaziu.
Marți, 22 aprilie, la Bacău se întrunesc membrii Comisiei Centrale pentru subiectele de liceu, care va elabora subiectele pentru concurs. În ziua următoare vor începe să sosească elevii de liceu împreună cu profesorii lor coordonatori.
„Va fi o Săptămână Luminată plină în eparhia noastră, cu zile și nopți de-a lungul cărora cei 303 tineri liceeni din toată țara se vor întâlni, vor propovădui viața și va fi și un prilej în care încă o dată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va dovedi că are oameni și locuri de poveste”, declară pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar județean pentru disciplina Religie.
O experiență de viață și învățare
Deschiderea concursului va fi marcată la Bacău prin rugăciune miercuri, la ora 18:00, la Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde tinerii olimpici se vor întâlni cu Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului.
Proba propriu-zisă va avea loc joi de dimineață, de la ora 10:00, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.
Vineri, liceenii olimpici la Religie vor participa la slujba oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, apoi vor vizita obiective de referință din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – biserici, mănăstiri, case memoriale și muzee. Ziua se va încheia cu o seară festivă, în cadrul căreia vor fi prezentate tradiții și folclor local.
În data de 26 aprilie se vor afișa rezultatele, după care va avea loc festivitatea de premiere.
„Tinerețea este primăvara vieții, iar primăvara, bineînțeles, este simbolul învierii. Așa că etapa națională a Olimpiadei de Religie, nivel liceal, la care participă tineri veniți din toate părțile țării, nu este un concurs ca oricare altul, pentru că materia acestei Olimpiade este una specială, care naște și dezvoltă o legătură deosebită cu Dumnezeu”, spune inspectorul școlar Adrian Alexandrescu.
„Cred că, mai înainte de a fi Olimpiadă, este o experiență pentru acești tineri, care vor crea o legătură cu Dumnezeu, Cel Care le potențează rațiunea și voința. Vor ști să construiască și o legătură între ei și tinerețea lor, care le va dărui adevăratele valori ale vieții.”
Cunoașterea valorilor creștine și provoarea patrimoniului spiritual și cultural
La Slobozia, unde se reunesc elevii de gimnaziu, deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc miercuri, 23 aprilie, de la ora 17:00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din oraș.
Proba scrisă va fi susținută în 24 aprilie la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia, iar în zilele următoare elevii vor avea ocazia să viziteze obiective religioase și culturale din zonă, printre care Catedrala Episcopală, Mănăstirea „Sfinții Voievozi” – ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, Muzeul Național al Agriculturii, Muzeul de Istorie, Domeniul Manasia.
Închiderea olimpiadei va avea loc la Sala Municipală „Nicolae Rotaru” din Slobozia, unde Corala „Armonia” va susține un concert de muzică religioasă.
Vineri seară, participanții vor avea parte de o seară festivă pe malul Lacului Amara, cu spectacole susținute de Ansamblul „Doina Bărăganului”, grupul de copii „Fiore Blue” și un concert de muzică clasică coordonat de prof. Emilia Bălan de la Liceul de Arte „Ionel Perlea”.
„Olimpiada Națională de Religie este un prilej deosebit de a evidenția performanțele elevilor în cunoașterea valorilor credinței ortodoxe, dar și de a promova patrimoniul spiritual și cultural al județului Ialomița”, spune părinte inspector județean pentru disciplina Religie Marian Ion.
Peste 600 de elevi de gimnaziu și liceu participă la etapa națională a Olimpiadei de Religie din acest an: 303 liceeni și 312 elevi de gimnaziu. (sursa: basilica.ro)