Cu binecuvântarea și sub coordonarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la sediul Protopopiatului Bacău a avut loc astăzi, 29 mai, conferința preoților din Protopopiatul Bacău.
Cu binecuvântarea și sub coordonarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la sediul Protopopiatului Bacău a avut loc astăzi, 29 mai, conferința preoților din Protopopiatul Bacău.
Așa cum este tradiția la asemenea evenimente, cei peste 100 de părinți slujitori în parohiile afiliate acestei protoierii au participat la slujba de Te Deum, oficiată în biserica „Precista”, ctitoria binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, situată în imediata apropiere a sediului Protoieriei. După rugăciunea din sfântul locaș, toți cei prezenți s-au adunat în sala mare de ședințe, unde, sub coordonarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, a urmat conferința propriu zisă, având ca subiect „Taina Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor”.
Tema a fost prezentată într-un material amplu redactat și citit de părintele Ioan Deac de la parohia „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Bacău. „În luna februarie a anului trecut, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat și aprobat propunerea Prefericitului Părinte Daniel, ca anul 2012 să fie consacrat „An omagial al Sfîntului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”. Decizia este cât se poate de firească deoarece starea întregii societăți românești nu este de criză, ci de boală, o boală ale cărei cauze sunt în primul rând de natură morală”, a afirmat preotul Deac.
După ce a vorbit despre instituire, prefigurări în Vechiul Testament și practicarea Tainei în Noul Testament, preotul Deac a prezentat aspecte legate de rânduiala Sfântului Maslu, oferind și o imagine a acestei Taine din perspectivă interconfesională. Din cuvântarea preotului nu au lipsit din prezentările făcute despre practicile incorecte la săvârșirea Sfântului Maslu. „Este de dorit ca acest an omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, dar și în restul vieții noastre, să ne aplecăm asupra celor aflați în suferințe grele și amare, să purtăm din neputințele lor, să-i cercetăm, pentru că numai așa ne vom bucura de cuvintele Mântuitorului: „Veniți binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemierea lumii... căci bolnav am fost și m-ați cercetat”, a conchis preotul Ioan Deac.
Conferința de la Protoieria Bacău a continuat cu luările de cuvânt ale preoților, care prin prisma experienței pastorale personală au completat informațiile cu privire la oficierea Tainei Sfântului Maslu și rolul ei în viața credincioșilor.
La finalul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a făcut o sinteză a celor mai relevante momente ale conferinței din această zi, îndemnându-i pe părinții slujitori ai sfintelor altare la o implicare cât mai profundă în viața comunităților pe care le păstoresc. „Prin urmare, suntem chemaţi să aprofundăm mai mult învăţătura de credinţă ortodoxă privitoare la Taina Sfântului Maslu şi să amplificăm cercetarea şi îngrijirea bolnavilor, prin iubire milostivă arătată faţă de orice semen al nostru care suferă sufleteşte şi trupeşte”, a menționat Preasfinția Sa.