Tabăra „Tradiție și Noutate” în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Preț de câteva zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în Protopopiatul Onești s-a desfășurat tabăra națională „Tradiție și Noutate”, ajunsă anul acesta la ediția a III-a. Aceasta a avut menirea de a aduna tineri din mai multe eparhii ale Patriarhiei Române care au dorit să ia contact cu viața de rugăciune, cu locurile și tradițiile din zona canonic-administrativă  a Romanului și Bacăului, dar și pentru a se cunoasște și a lega prietenii de suflet.

Tinerii implicați în această tabără, din diverse Eparhii ale Patriarhiei Române, au sosit în municipiul Onești în ziua de 20 august a.c. fiind întâmpinați cu bucurie de voluntari din cadrul ATOR Onești, de către pr. Andrei-Neicu Silviu și doamna asistent social Bianca Mihaela Bolocan care i-au condus la Sediul Protopopiatului Onești. Aici au fost întâmpinați de organizatori, de restul voluntarilor, precum și de părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, care le-au urat un călduros bun venit, după care au primit fiecare ecusoane, tricouri și mape cu un conținut specific taberei. După cazare, invitații de onoare au servit cina și au fost implicați în jocuri de cunoaștere moderate de voluntari, o sesiune de feedback și rugăciunea de seară.

În zilele ce au urmat tinerii au vizitat Biserica din Poiana Sărată, Muzeul satului, Cimitirul Eroilor și anumite puncte din fosta linie a frontului din 1916, fiindu-le oferite totodată informații despre istoria comunității care a fost o linie de demarcație și de graniță între Transilvania și Moldova până în anul 1918; au participat la Sfânta Liturghie în Biserica Neamului de la Poiana Sărată (pr. Sinel Lăzărel și Pr. Andrei-Silviu), tinerii au dat răspunsurile la strană, mulți dintre eimîmpărtășindu-se cu Sfintele Taine. A existat și o proiecție de film: Dimineața care nu se va sfârși, invitata surpriză fiind actrița principală a filmului, Ela Ionescu.

Tradiția și portul popular nu au fost nici ele neglijate, tinerii participând la o seară folclorică (prezentare de costume populare din zonele natale ale participanților, interpretare de cântece folclorice) și la demonstrații de virtuozitate în baterea toacei (copii din parohiile Poieni și Larga, Protopopiatul Onești, sub coordonarea preoților Cristian Mazilu și Lucian Vartolomei), hore și dansuri folclorice.

Dintre locațiile vizitate nu au lipsit Cimitirul Eroilor Poiana Sărată, Cimitirul Eroilor Oituz, Biserica „Sf. Impărați” Oituz, Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”-Bogdănești, Cimitirul Eroilor- Bogdănești, Mausoleul și Muzeul de Istorie al Mausoleului Mărășești, Mănăstirea Bogdana, Biserica Voievodală Borzești, Catedrala Arhiepiscopala „Cuv. Parascheva” din Roman – unde s-au întâlnit cu Înaltpreasfințul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Mănăstirea Giurgeni-Icoana făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău (ansamblul Centrului eparhial, reculegere la mormantul PS. Ioachim Mareș), Biserica „Sf. Mc. Dimitrie”- Narcisa (convorbire duhovnicească pr. Ioan Pleșcău, prezentarea bisericii, a paraclisului centrului social Mitrovița, vizită la Salina Tg. Ocna, la Biserica „Sf. Mc. Varvara” ). Nu a fost uitat nici așezământul Sf. Ștefan cel Mare-Hârja, unde au fost vizitate atelierele unde sunt confecționare icoane și lumânări. Încheierea evenimentului s-a făcut în ziua de 26 august, cu Dumnezeiasca Liturghie și cu premierea participanților în Biserica Neamului de la Poiana Sărată de către părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu și de către părintele Sînel Lăzărel. Participanții au primit diplome și premii.