Sute de oameni la procesiunea din Duminica Ortodoxiei în municipiul Roman

Prima duminică din Postul Mare este consacrată de Biserică dreptei credințe sau Ortodoxiei încă din anul 843 când, sinodul întrunit la Constantinopol, în timpul împărătesei Teodora și al Patriarhului Metodie, a hotărât ca această zi să consfințească biruința asupra iconoclasmului și a tuturor ereziilor. Această zi a fost serbată și la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Roman prin oficierea Sfintei Liturghii la primele ore ale dimineții și apoi prin procesiunea festivă derulată în după amiaza zilei pe traseul Fundația Episcop Melchisedec Ștefănescu spre curtea Centrului Eparhial coordonată cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului de către părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial. Sărbătoarea, organizată de Protopopiatul Roman, a reușit să mobilizeze persoane de toate vârstele ca semn al dragostei față de Dumnezeu și de sfinții Săi. 

Câteva sute de oameni au participat astăzi, 8 Martie 2020, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, organizată în municipiul Roman.

Astfel, au fost aduse în procesiune icoanele Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni și de la Parohia Trifești, dar și cele mai reprezentative ale bisericilor din străvechiul târg al Romanului, purtate pe brațe și în suflete de creștini vrednici, ca pe odoare de mare preț, icoane ale ocrotitorilor bisericilor în care se roagă duminical, în care s-au născut în Hristos și au dobândit harul și lumina credinței. Alături de preoți consilieri și inspectori eparhiali, de preoți din Protopopiatul Roman însoțiți de credincioși, la acest eveniment au luat parte numeroși elevi de la școli și licee din Roman dar și copii de la Grădina de copii a marelui Episcop Melchisedec Ștefănescu.

O parte dintre tinerii elevi au fost însoțiți de cadrele didactice și de preoți, care au participat la cea de-a treia ediție a proiectului cultural-spiritual-religios inițiat de Protopopiatul Roman, și intitulat anul acesta „Familia-Biserica de acasă”, tocmai pentru a arăta că poporul român în toată istoria sa s-a susținut pe trei mari și incontestabile valori: Biserica, Școala și Familia, dar și din dorința de a aduce cât mai aproape de inima copilului teologia și frumusețea icoanei, pentru simplul motiv că tânărul este imaginea Împărăției cerurilor.

A fost înălțată o slujbă de pomenire la mormântul care adăpostește trupul ctitorului acestui așezământ, vrednicul Melchisedec Ștefănescu, cel mai luminat episcop al românilor, cu atât mai mult cu cât, în contextul Anului comemorativ al marilor filantropi, el ocupă un loc de seamă având în vedere patrimoniul spiritual și material inestimabil pe care l-a lăsat moștenire în trei dintre eparhiile Moldovei.

Părintele Arhimandrit Pimen Costea, a vorbit despre acest impresionant eveniment pentru întreaga Ortodoxiei, reliefând importanța educatorilor și a duhovnicilor în formarea intelectuală și duhovnicească a tinerelor generații care să fie valorificate de societatea de mâine.

 A urmat cuvântul preotului protopop Dragoș Munteanu, care a mulțumit preoților, cadrelor didactice și elevilor și a anunțat începutul procesiunii și traseul de urmat către Catedrala Arhiepiscopală. Odată ajunși aici, clerici și credincioși mici și mari s-au putut bucura de harul revărsat asupra lor prin mărturisirea dreptei credințe.

Totodată, în contextul Anului pastorației părinților și copiilor, în diferite eparhii sunt felicitate familiile care au fost binecuvântate cu mulți copii din dorința de a arăta că viața este darul lui Dumnezeu oferit omului. Astfel, și la Roman, în curtea Centrului eparhial a fost aleasă ca zi de evidențiere a familiilor cu mulți copii din urbea romașcană tocmai ziua de 8 Martie, când în mod deosebit omagiem maternitatea și feminitatea, când ne aducem aminte de mamele noastre, de cele care au fost binecuvântate de Dumnezeu să poarte viață și să dea naștere vieții.

Astfel, au fost selectate cinci familii cu mulți copiii din zona limitrofă Romanului, între care amintim familia Mocanu din localitatea Poienița. Activitatea din această zi s-a încheiat cu săvârșirea slujbei Acatistului, timp în care credincioșii prezenți au fost miruiți de preoții slujitori la Catedrala arhiepiscopală.

La final, au fost oferite iconițe cu Sfinții Părinți, câte o floare doamnelor și produse de panificație făcute la Brutăria Betleem.

...

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au avut astăzi loc procesiuni în Moinești și Onești, ca semne ale mărturisirii dreptei credințe în această Grădină a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei noastre și a întregii Moldove. (pr. Daniel-Ionel Marari)