Duminică, 21 iulie 2024, un sobor de ierarhi a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Stănița, comuniunea liturgică fiind prilejuită de binecuvântarea revărsată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului la finalul săvârșirii lucrărilor de reînnoire a ansamblului eclezial, derulate în perioada 2019-2024.
Încă de la primele ore ale dimineții, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Canadei, aflați sub protia Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, s-au închinat în biserica nou sfințită a parohiei și au încununat cea de-a treia zi a evenimentelor dedicate Stăniței, prin oficierea Sfintei Liturghii în Altarul de vară. Înainte de începerea acesteia, IPS Ioachim a adresat un scurt cuvânt participanților în care a subliniat importanța rugăciunii permanente către Dumnezeu și a mulțumit credincioșilor pentru dăruire și pentru râvna de a fi prezenți în cadrul celor trei zile de evenimente:
„În orice duminică noi sărbătorim Învierea, care este dăruită de Hristos de fiecare dată când noi ne întâlnim în Liturghie, de aceea și eu vă salut astăzi prin cuvintele Sfântului Serafim de Sarov care spunea „Hristos a Înviat, bucuria mea!”. Vă mulțumesc pentru această nouă întâlnire și pentru că ați fost prezenți încă de vineri la sărbătorile Stăniței, care au continuat cu sfințirea acestui ansamblu eclezial și în mod special odată cu târnosirea Altarului nou așezat în Biserica „Sfântul Nicolae”. Sărbătorim astăzi un fel de Odovanie, care conform rânduielilor noastre ortodoxe, continuă după hramul principal al bisericii cu pomenirea ctitorilor. De asemenea, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ploaie prin care a răcorit arșița și secera ogoarelor. Am simțit prin aceasta harul primit de sufletele dumneavoastră receptive, care vor lăsa roua cerească să lucreze roadele Duhului Sfânt”.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți cei adormiți printre care s-au numărat atât patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române cât și episcopi ai Romanului, monahi și monahii, ctitori cât și părinții Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim.
Sute de credincioși, veniți din toate zonele Eparhiei Romanului și Bacăului, au participat cu evlavie și bucurie alături părintele vicar eparhial, arhim. Pimen Costea, de un sobor al preoților din administrația eparhială, membri și inspectori ai centrului eparhial precum și de preoți și diaconi din cadrul parohiilor Romanului și Bacăului, la această sărbătoare, mulțumind lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate pe durata celor trei zile de evenimente. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, care a subliniat importanța milei și a dragostei față de cei în nevoie și suferință:
„În pericopa evanghelică a Sfântului Evanghelist și Apostol Matei ne este înfățișat un sutaș, un ofițer din armata romană care s-a arătat înaintea lui Hristos pentru un slujitor de-al său, mult inferior lui, ceea ce ne arată umanitatea și compasiunea profundă a acestui ofițer roman. Fără de obligație acesta a mijlocit tămăduirea pentru o slugă oarecare, deși sclavii erau considerați atunci mai rău ca animalele, invizibili în societate, cu toate acestea, acest sutaș și-a arătat mila, compasiunea și dragostea și nu a rămas indiferent la suferința celui care se chinuia cumplit.
Deși Mântuitorul nu a intrat fizic în casa acestui sutaș roman, totuși prin semenul aflat în suferință, Hristos l-a cercetat și S-a aratat sub chipul celui neluat în seamă, a celui în necaz și strâmtorare, sub chipul celui care e flămând și însetat.
El însuși ne spune „Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”. Din moment ce i-am hrănit pe flămânzi și i-am adăpat pe cei însetați și i-am cercetat pe cei bolnavi, singuri și aflați în temniță, pe însuși Domnului l-am primit. În aceste vremuri suntem tentați ca să îi căutăm pe oamenii de succes și pe cei care sunt luați în seamă în această lume, pe cei oportuniști și îi uităm pe cei aflați în necaz, depresie și nevoie, Evanghelia care s-a citit astăzi este un examen al conștiinței noastre. Sutașul care s-a milostivit de sluga sa, desconsiderat în societatea de atunci, și-a arătat dragostea și milostivirea sa, iar Domnul și-a arătat mila și față de bolnav și față de cel care a mijlocit pentru el, binecuvântându-l și miluindu-l cu un colț de Rai, în împărăția lui Dumnezeu. Să arătăm și noi dragoste, milă și timp față de cei în nevoie!”
În perioada 19-21 iulie 2024, cu prilejul sfințirii Ansamblului Eclezial al Parohiei Stănița, județul Neamț, au avut loc o serie de evenimente menite să marcheze această sărbătoare. Aproximativ 1500 de credincioși s-au închinat la racla cu Sfintele Moaște de la Catedrala arhiepiscopală din Roman și la veșmântul Sfântului Dimitrie și au participat la sfințirea ansamblului Eclezial. Sărbătoarea a cuprins resfințirea bisericii „Sfântul Nicolae” și a Casei de prăznuire, a Lumânărarului cu hramul „Sfânta Muceniță Fotini”, a Altarului de vară pus sub ocrotirea „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Sfintei Cuvioase Parascheva” și sfințirea Așezământului social-cultural închinat Sfinților Cuvioși nemțeni Cleopa și Paisie.
Constantin Răzvan Popovici