La Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminică seara, 31 decembrie 2017, la trecerea înspre Anul Nou 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de preoții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, de preoți din Protopopiatul Roman și de părinții și diaconii ce slujesc la Catedrală, a oficiat, începând cu ora 23.30, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, ca ofrandă de mulţumire pentru anul ce a trecut şi ca binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noul an calendaristic civil.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a expus clericilor și credincioșilor prezenţi la slujba dintre ani un cuvânt duhovnicesc, îndemnând la bunătate, reconciliere, noul an ce le stă tuturor în față fiind un nou timp al mântuirii:
În această noapte intrăm în anul 2018 și am venit să mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat în anul care a trecut să facem faptele desăvârșirii și-L rugăm să ne ajute ca anul ce vine să fie un timp al mântuirii. Iată că Dumnezeu ne-a mai pregătit încă un an, adică încă o posibilitate de mântuire pentru a obține mila Lui peste noi.
Totodată, Părintele Arhiepiscop a explicat semnificația și sensul ortodox al cuvântului Revelion :
În limbaj laic, acest crâmpei al timpului curgător se numește Revelion. Cuvântul, deși s-a banalizat și laicizat, nu e laic, ci mistic, teologic. Revelion vine de la franțuzescul réveiller, care se traduce a sta de veghe, a fi treaz, iar în sens mai profund și filocalic, înseamnă trezvie. În accepțiunea patristică, termenul de trezvie se referă la starea de liniște, de limpezime, de vioiciune, de agerime a minții, de curățenie sufletească, neprihănire și cumpătare. Or, cea mai mare parte a lumii contemporane, creștină sau nu, în această noapte de Revelion, se abandonează petrecerii zgomotoase, care strivește liniștea nopții, în benchetuieli care înlocuiesc agapa, adică masa iubirii, în beții, destrăbălare etc., care însumate sunt, de fapt, opusul a ceea ce, în mod simbolic, semnificațiile acestei minunate nopți ar vrea să ne transmită. Însă, noi nu am venit aici ca să judecăm pe cei ce aleg să petreacă după bunul plac aceste momente, în contradicție cu morala sau dincolo de ea, ci ca să ne rugăm pentru noi înșine, dar și pentru ei.
De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ioachim a mulțumit tuturor pentru prezență, adresând și o frumoasă urare:
Să rămânem tot timpul în aria iubirii Lui Dumnezeu-Treime și orice lucrare a noastră să fie făcută în numele Lui, și atunci, anul care începe, va fi un an al mântuirii!
La finalul slujbei, toți preoții și credincioșii prezenți au primit, după cum este tradiția, produse de panificație coapte în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În prima zi a anului 2018, în ziua de pomenire a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, la Catedrala din Roman va fi săvârșită Dumnezeiasca Liturghie ce îi poartă numele.
(Pr. Daniel-Ionel Marari)