Sinaxa preoților oneșteni la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, o sută de preoți oneșteni, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, s-au adunat în sinaxă anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului nepereche al românilor.

Cea de-a doua sinaxă preoțească, din seria celor șapte programate pentru anul 2018 în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de către Protopopiatul Onești, în data de 15 ianuarie, când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea ierarhului, urmată de cuvântul adresat de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu preoților și credincioșilor prezenți, în care a prezentat motivația organizării sinaxei de anul acesta, a XVIII-a în seria întâlnirilor liturgice a tuturor preoților oneșteni cu Chiriarhul Eparhiei:

Astăzi suntem prezenți la Centrul Eparhial, adunați în jurul Ierarhului nostru, din mai multe motive: mai întâi pentru faptul că unitatea de credință și de neam este dată în Biserică de comuniunea treimică, de cea euharistică și sacerdotală conferită prin Episcop, dar și de făuritorii Marii Uniri; apoi pentru a cinsti Ziua Culturii Naționale și pe marele poet național Mihai Eminescu, prin programul artistic pregătit; de asemenea, suntem prezenți pentru a face cunoscut proiectul „Oneștiul - Unire și Recunoștință” dedicat Centenarului Marii Uniri ce va avea loc în data de 24 mai 2018.

Apoi, în cadru liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Onești, care s-au implicat de-a lungul anului 2017 în activități pastoral-misionare în parohiile încredințate spre păstorire și au sprjinit organizarea manifestărilor cultural-religioase și militare derulate pe Valea Oituzului, pe Valea Cașinului și pe Valea Trotușului în amintirea sacrificiului înaintașilor care au contribuit acum 100 de ani la câștigarea unității de credință și de neam. Totodată, la momentul liturgic specific, au fost pomeniți în rugăciune poetul național Mihai Eminescu și membrii familiei sale, precum și făuritorii Culturii Naționale Române.

Momentul central al sinaxei a fost împărtășirea celor 100 de preoți din Protopopiatul Onești cu Trupul și Sângele Domnului din același Sfânt Potir prin mâna Chiriarhului lor, în semn de unitate teologică, liturgică și canonic-administrativă, împlinind prin aceasta fundamentul comuniunii în Hristos Domnul și garantând rămânerea în ascultare față de ierarh - ca cel care vizualizează prezența lui Dumnezeu în comuniunea mădularelor Trupului ecleziastic.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijul oferit preoților oneșteni de a fi în comuniune liturgică, în Catedrala arhiepiscopală de la Roman, pentru prima dată de când au fost organizate sinaxele preoțești, dar și pentru binecuvântarea oferită activităților desfășurate de-a lungul anului:

Sinaxa preoților este un pelerinaj binecuvântat în jurul harului ocrotitor al Arhiepiscopului nostru, având drept scop slujirea Dumnezeieștii Liturghii. Îndemnul părintesc de a înmulți cuvântul lui Dumnezeu prin rugăciune, liturghie și meditație, grij pentru cele sfinte și mai ales pentru credincioșii încredințați spre păstorire, toate acestea le resimțim strânse într-un mănunchi de har în sinaxa euharistică a preoților la început de nou an. Cu această clipă de comuniune, având temelie unitatea de credință ortodoxă, ocrotiți și încălziți de rugăciune și binecuvântarea pe care am primit-o ca pe o hrană duhovnicească, mergem în parohiile noastre ca și cu o candelă ce poartă Lumina Învierii și cu nădejdea întărită în Preamilostivul Dumnezeu.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de mulțumire preoților oneșteni amintind câteva dintre împlinirile acestui protopopiat dinamic al eparhiei:

În această zi închinată culturii naționale și în mod simbolic marelui poet național Mihai Eminescu, un om al rugăciunii și al versului frumos, în care fiecare român încearcă să-și găsească identitatea culturală la umbra poetului nepereche, am trăit clipe de aleasă bucurie duhovnicească în străvechea catedrală mușatină. Mulțumim în mod deosebit preoților din Protopopiatul Onești pentru frumoasele împliniri pastorale din anul 2017, mai ales pentru cele închinate Centenarului dedicat Primului Război Mondial și desfășurate în zonele unde au avut loc principalele încleștări armate, pe Valea Oituzului, a Trotușului sau a Cașinului, care au devenit simbol pentru jertfa poporului român și au contribuit la cristalizarea culturii și spiritualității românești. Pentru acestea vă mulțumim și vă suntem recunoscători.  Mulțumim, de asemenea, pentru faptul că în această zi însemnată v-ați adunat în sinaxă liturgică în acest chivot mușatin, împărtășindu-vă din același Sfânt Potir, și ați deschis seria manifestărilor dedicate anului omagial și comemorativ ce vor fi desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului. Vă mulțumim pentru aceste împliniri pe care le considerăm a fi un buchet de flori spirituale pe care ni l-ați oferit  și pe care îl așezăm cu smerenie înaintea Preasfintei Treimi, căci de acolo vine tot ajutorul și în numele lui Dumnezeu trebuie să le împlinim pe toate.

Tot acum, în cadrul festiv oferit de această întâlnire, au fost felicitate de către Ierarh câteva personalități ale vieții sociale oneștene care au sprijinit manifestările cultural-religioase și inițiativele social-filantropice derulate în Protopopiatul Onești și totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit preoților și profesorilor de religie care au contribuit la achiziționarea dispozitivului medical „SINOPTOFOR 23 B” ce va fi donat Spitalului Municipal Onești pentru a fi folosit în tratarea afecțiunilor oftalmologice la copii. Acest aparat a fost achiziționat de Protopopiatul Onești din donațiile oferite de credincioșii din parohiile oneștene în perioada Postului Crăciunului.

În cea de-a doua parte a evenimentului s-a derulat activitatea dedicată Zilei Culturii Naționale sub genericul „Eminescu, poet al rugăciunii”, din program făcând parte recitaluri muzicale pe vers eminescian, în interpretarea Coralei „Ierotheos” a Protopopiatului Onești, care a dat și răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii, și momentul artistic oferit de tinerii de la Centrul de zi pentru copii „Sfântul Dionisie Exiguul” al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” sub genericul „Teofanie în duh eminescian”. Acestora s-au adăugat referatele susținute de preoții Silviu Neicu și Alexandru Pânzaru, pe teme dedicate omagierii marelui poet. (pr. Valentin BĂLTOI)