Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Roman

În după amiaza zilei de 30 august, începând cu ora 17.00, în biserica închinată Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, și Sfântului Gheorghe Pelerinul, aflată în incinta complexului Condor Resort din comuna nemțeană Dulcești, soborul preoților din Protopopiatul Roman, coordonat de preotul protopop Dan Alexandru Antoce, a oficiat slujba Vecerniei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. 

Conform tradiției statornicite în ultimii patru ani, în ajunul Anului Nou Bisericesc, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Alexandru, preoții din Protopopiatul Roman participă în sinaxă la slujba Vecerniei, înălțând rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra clerului și credincioșilor din comunitățile parohiale ale acestei unități administrative bisericești de-a lungul anului. 

Alături de cei 130 de preoți din Protopopiatul Roman au fost prezenți la acest eveniment Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, credincioși și pelerini, dar și domnul Romică Rotaru, însoțit de membrii familiei sale, ctitorii acestui sfânt lăcaș.

După slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură preoților și credincioșilor prezenți în care a subliniat valoarea numelui pe care creștinul îl primește la Botez și legătura duhovnicească a acestuia cu sfântul ocrotitor, făcând totodată aluzie la legătura dintre numele patronului spiritual al sfântului lăcaș și numele ctitorului. 

„De la Dumnezeu trebuie să cerem un singur lucru: să rămânem întru dragostea Lui. La aceasta ne-a îndemnat Dumnezeu la sfârșitul activității Sale de predicare a Evangheliei. Dacă la început a îndemnat pe oameni la pocăință, la finalul activității Sale a spus: rămâneți întru iubirea Mea ... căci fără Mine nu puteți face nimic (Ioan XV, 5, 9). Așadar, toate trebuie să le facem în numele lui Dumnezeu și dacă ieșim de sub mantia iubirii Sale milostive suntem în afara lui Dumnezeu, iar în afara lui Dumnezeu nu este decât răul. Răul nu are nume, așa cum știm că are binele. Deci cel care este binecuvântat de Dumnezeu are un nume, iar Hristos ne cheamă pe fiecare pe nume. Toată creația a fost făcută prin cuvânt, iar omul a fost chemat de Dumnezeu ca să dea nume fiecărui obiect și fiecărei ființe create de Dumnezeu prin cuvânt. Toată creația poartă pecetea numelui, iar omul este un micro cosmos în raport cu macro cosmosul, care poartă în interiorul ființei sale și în afara ei creația lui Dumnezeu. Oriunde am fi în lume trebuie să binecuvântăm pe Domnul și să chemăm numele Lui, pentru că numele Lui este Cel ce ne-a creat, iar noi prin El viem și suntem, în perspectiva întâlnirii cu El, în transcendentul divin, când vom trece din lumea aceasta în cealaltă, când vom termina de parcurs etapele acestei vieți. Chemându-L pe nume pe Dumnezeu, El păstrează numele nostru în dipticele Cerului. Acesta este și motivul pentru care noi pomenim pe cei vii și pe cei adormiți, pentru ca El să-i aibă în grija Sa și sub providența Sa. Atunci când ne rugăm în comuniune liturgică, facem parte din Trupul tainic al Mântuitorului, care este Biserica, iar aceasta înseamnă că avem un nume în numele Său. De aceea îl rugăm pe protectorul nostru ca numele lui Dumnezeu să inunde permanent ființa noastră ca noi să fim permanent altoiți pe vița Hristos și doar astfel fructele faptelor noastre vor fi roade ale Duhului Sfânt”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit familiei ctitorului, amintind de evenimentul din data de 4 iulie 2020, când a fost sfințită această biserică zidită spre binecuvântarea celor ce călătoresc pe ruta care leagă orașele Roman și Piatra Neamț. În semn de apreciere, ierarhul a oferit gazdelor câteva volume apărute la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cuvânt de învățătură a adresat celor prezenți și Preasfințitul Părinte Andrei care a vorbit despre importanța ctitoririi unui lăcaș de închinare, care este poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu, mulțumind totodată Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru invitație și felicitând pe organizatorii evenimentului.

În partea a doua a întâlnirii, desfășurată în una dintre clădirile complexului, au fost evidențiate câteva realizări edilitare din parohiile Protopopiatului Roman, preoții adresând celor doi ierarhi întrebări și primind îndemnuri pastorale pentru activitatea misionară din comunitățile ecleziale în care își desfășoară activitatea.

                                                                          ***

Biserica aflată în incinta complexului Condor Resort din localitatea Dulcești este ctitorită de familia domnului ing. Romică Rotaru și a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în data de 4 iulie 2020. Ea este așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, fiind singura biserică din Protopopiatul Roman care are ca ocrotitor pe sfântul ierarh.

De la momentul sfințirii, în fiecare an, în cadrul Resortului Condor, cu sprijinul și implicarea familiei Alexandru și Tania Rotaru, Clubul Copiilor din Roman, în parteneriat cu Protopopiatul Roman, sunt organizate diverse activități dedicate copiilor din comunitățile parohiale aflate în mediul rural, mai ales în contextul Zilei Internaționale a Copilului.

(Pr. Valentin Băltoi)