Astăzi, 13 mai, în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate ierarhului Melchisedec Ștefănescu, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc Simpozionul „Melchisedec Ștefănescu-cel mai învățat episcop al românilor”.
Manifestările cultural-religioase de anul acesta dedicate Episcopului Melchisedec, la împlinirea a 124 de ani de la trecerea sa în veșnicie, au continuat astăzi, 13 mai, în Sala de festivități a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, cu susținerea Simpozionului „Melchisedec Ștefănescu, cel mai învățat episcop al românilor”. Activitățile de anul acesta au fost organizate în contextul declarării anului 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox. La acest simpozion au fost invitate personalități de marcă ale vieții culturale și religioase care au împărtășit publicului prezent importante mărturii despre doi dintre ierarhii care au lăsat posterității un nume de referință între marile personalități care au ctitorit ființarea neamului românesc în istorie: Melchisedec Ștefănescu și Narcis Crețulescu.
În prima parte a întâlnirii, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuvioasă Parascheva”, a susținut conferința „Melchisedec Ștefănescu—ctitor de neam, credință și cultură”, împărtășind celor prezenți câteva observații care au reliefat preocupările pedagogice educaționale ale episcopului Melchisedec subliniind importanța păstrării valorilor perene ce structurează identitatea unui neam și rolul pe care educația îl are în formarea personalității umane.
Apoi, doamna Ana Bobu, profesor de religie în cadrul Școlii generale „Al. I. Cuza” din Roman, coordonatorul Simpozionului „Melchisedec Ștefănescu – ierarh cărturar”, ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a ediție, a făcut cunoscută celor prezenți activitatea profesorilor implicați în acest proiect, prezentând totodată cartea apărută în format electronic ce cuprinde lucrările profesorilor din mai multe județe ale țării, pasionați de viața și opera marelui ierarh Melchisedec.
În partea a treia a manifestării de astăzi a avut loc prezentarea cărții „Opera manuscrisă a arhiereului Narcis Crețulescu și istoria medievală a românilor”, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ce îl are ca autor pe domnul profesor doctor Mihai Giosan, inspector școlar de religie la Inspectoratul Școlar General Neamț. Cartea este un studiu complex și sistematic al scrierilor ultimului „cronicar eceziastic”, ale ierarhului Narcis Crețulescu, o încununare a unei munci științifice de câțiva ani, în încercarea autorului de a readuce în lumină opera manuscrisă a acestui ierarh cărturar. Această lucrare reprezintă, în opinia domnului Prof. Univ. dr. Ioan Caproșu, îndrumătorul lucrării de doctorat cu același titlul a domnului Mihai Giosan, „prima biografie bine articulată a lui Narcis Crețulescu ca profesor, arhiereu și stareț și, mai ales, ca istoric al unui spațiu moldav de care avea să se lege definitiv după ce a ajuns starețul mănăstirii Neamț”.
Prezent la aceste manifestări, părintele lector universitar doctor Niță Danielescu Daniel, profesor la catedra de Istorie Bisericească a Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prezentat o analiză elaborată a conținutului volumului dedicat arhiereului Narcis Crețulescu, aducând în acest sens interesante argumente, opinii și remarci erudite. Apoi, domnul profesor Mihai Giosan, autorul volumului, a adresat auditoriului câteva gânduri referitoare la modul de lucru și cercetarea întreprinse în finalizarea acestui proiect editorialistic.
La final, toți cei prezenți s-au deplasat în holul de la intrarea în cancelaria profesorilor, acolo unde a fost sfințit ansamblul pictural realizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, de către pictorul Remus Ștefan și ctitorit de actualii și foștii profesori ai acestei instituții. Astfel, după slujba de sfințire a picturii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim înconjurat de soborul preoților profesori ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, în prezența doamnelor și domnilor inspectori din cadrul inspectoratului Școlar Județean, a doamnelor și domnilor directori de la școlile din municipiu, a urmat cuvântul de învățătură în care ierarhul a subliniat valoarea teologică și didactică a icoanei atât pentru elevii unei instituții teologie, cât și pentru creștini în general, apoi a înmânat diplome de vrednicie tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei manifestări.
(Pr. Valentin Băltoi)