Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Complexul rezidenţial pentru persoane vârstnice de la Hârja, a avut loc astăzi, 24 martie, workshop-ul dedicat Zilelor Asistenţei Sociale, eveniment ce a avut rolul de a celebra importanţa profesiei de asistent social dar şi pe toţi cei ce se implică în munca socială, în ajutorarea semenilor aflaţi în situaţii de dificultate.
Tematica întâlnirii de anul acesta, la nivel internaţional, a fost ”Promovarea demnităţii şi valorii oamenilor”, ocazie pentru a putea scoate în evidenţă bunele practici folosite în lucrul cu beneficiarul.
Programul activităţilor s-a desfăşurat conform unei agende prestabilite, evenimentul începând cu primirea invitaţilor de către preşedintele Asociaţiei „Sf. Voievod Ştefan cel Mare”, părintele Ilarion Mâţă, ce a rostit şi un cuvânt de binecuvântare şi apreciere a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. S-au realizat ulterior noi cunoştinţe între participanţi, urările de bun venit au fost făcute de către părintele Ilarion Mâţă şi de către domnul Lucian Bodor, preşedintele CNASR, filiala Bacău care a discutat şi despre importanţa acestor reuniuni a asistenţilor sociali şi a diverşilor reprezentanţi de insitituţii, fie ele private sau publice.
"Participanţii la acest eveniment cultural au fost directori sau reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private de asistenţă socială şi medicală: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, Direcţiile de Asistenţă Socială din Bacău, Oneşti, Comăneşti, Moineşti, Buhuşi, Spitalele din judeţul Bacău, Cămine pentru vârstnici, Centre de plasament pentru copii, Centre de recuperare neuro-motorie, Centre de îngrijire paleativă, Crucea Roşie, FSC şi alte ONG-uri. Peste 40 de profesionişti în domeniul social şi medical au discutat aspecte importante din viaţa profesională, posibilitatea parteneriatului public – privat.", ne-a declarat Pr. Ilarion Mâţă, preşedinte al Asociaţiei „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” Hârja.
Prima prezentare a fost realizată de către doamna Mihaela Dumitrache, director executiv Hospice „Casa Albert” care a evidenţiat rolul terapiei emoţionale în cadrul îngrijirii paliative, terapie folosită în cadrul instituţiei pe care o conduce.
A doua prezentare, realizată de către preşedintele Asociaţiei „Sf. Voievod Ştefan cel Mare”, Ilarion Mâţă, cu titlul „Promovarea demnităţii şi valorilor oamenilor într-un centru rezidenţial din perspectiva socio-spirituală” a reliefat din nou importanţa unei bune practici bazate pe respectarea omului dar în special a beneficiarilor cu care asistentul social intră în contact, studii sociologice comparative cu Germania, Austria şi Cehia, ce reflectă gradul de satisfacţie a beneficiarilor din perspectiva respăctării demnităţii şi valorii persoanelor vârstnice.
A urmat prezentarea doamnei Lenuţa Nastac, coordonator îngrijiri Satul Seniorilor Milly, prezentare cu titlul „Satul Seniorilor Milly – un model de îngrijire pentru persoanele vârstnice” care a marcat importanţa modului în care ne raportăm la beneficiarii noştri pentru ca aceştia să se simtă ocrotiţi dar în special respectaţi de către toţi celialţi.
Ultima prezentare a avut în vedere descrierea activităţilor şi a centrelor din cadrul instituţiei gazdă, Asociaţia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” Hârja, realizată de către asistentele sociale Mădălina Biţoiu şi Georgiana Domocoş, apoi un film documentar despre centrele Asociaţiei de la Hârja.
Partea a doua a întâlnirii a constat din vizitarea de către invitaţi a centrelor asociaţiei, posibilitatea parteneriatului public – privat şi concluziile zilei.