Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Miercuri, 8 Mai, Biserica cu hramul "Sf. Apostol și Evanghelist Ioan și Sf. Împ. Constantin și Elena" din Satul Capotești, Parohia Huruiești II, Protopopiatul Sascut, a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare cu prilejul slujbei de resfințire.
Astfel, începând cu ora 8, au fost oficiate Canonul Învierii și Sfânta Liturghie de către un sobor preoți sub protia preacuviosului părinte protosinghel Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita alături de părintele protopop Alexandru Grigoraș.
În cadrul slujbei de resfințire a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat toată suflarea prezentă și le-a vorbit despre asemănarea bisericii cu o corabie ce duce creștinul către limanul mântuirii:
,,Iată că Dumnezeu a rânduit ca după Paștele din Anul Mântuirii 2024 să ne adunăm aici în sudul Eparhiei noastre pentru a târnosi această biserică reînnoită aproape în totalitate, așa cum ați auzit în hrisovul pe care l-am îngropat în piciorul Sfintei Mese împreună cu pomelnicele pe care dumneavoastră le-ați adus, acele nume fiind scrise și în Cartea Cerului.
Noi am îngropat aceste nume în mormântul Altarului pentru a fi veșnic apropiate de slava Sfintei Treimi și de cei care au iubit frumusețea Casei lui Dumnezeu. Iată că frățiile voastre ați îndrăznit să fiți urmași ai acestora, ai moșilor și strămoșilor noștri.
Ce moștenim noi de la strămoșii noștri? În primul și primul rând Cerul, acolo unde se află sufletele lor și în al doilea rând pământul, loc unde se odihnesc osemintele lor, așteptând Parusia, când trâmbița lui Dumnezeu va suna și se vor aduna toți cei care au trăit pe pământ și vor învia toți cei care au avut în această viață conștiința prezenței lui Dumnezeu.
Biserica păstrează legătura cu înaintașii noștri. Mai întâi propovăduiește, după aceea împărtășește credincioșilor Cuvântul care zidește, Cuvântul lui Hristos, Logosul întrupat la plinirea vremii.
Bineînțeles, Biserica aduce împreună cu noi pe cei care au fost, vor fi și se vor închina Adevăratului Dumnezeu.
Este de o mare importanță să sfințim o biserică și să o așezăm după în mijlocul credincioșilor, să fie predată cultului.
Într-o lume amnezică este nevoie de anamneză, de aducere aminte de cei care au fost în dreapta credință, de cei care au urmat calea lui Hristos păstrând adevărul.
Biserica reprezintă corabia care adună de pe oceanul învolburat al vieții pe toți cei naufragiați, îi adună în această corabie care este propulsată de niște pânze în care suflă un vânt lin care o propulsează spre limanurile mântuirii."
Părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a subliniat la rândul său importanța unei astfel de zile importante în viața unei comunități parohiale și a felicitat efortul părintelui care a fost susținut de enoriași și autoritățile locale.
Părintele paroh Ovidiu-Dumitru Căldăraru a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această slujbă de încununare și binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare a acestei biserici, precum și tuturor celor care s-au ostenit în înfăptuirea acestora.
Totodată, pentru devotamentul și spiritul pastoral-gospodăresc de care a dat dovadă, părintele paroh a primit hirotesia întru Iconom Stavrofor, iar ceilați ctitori au primit distincții de vrednicie.
De asemenea, părintele protosinghel Justin Bulimar a primit din partea Ierarhului distincția ,,Crucea Țării de Jos" pentru adevarata implicare în lucrările desfășurate la biserica din locurile sale natale.
Ierarhul locului a felicitat implicarea și dăruirea arătată de autorităților locale în persoana domnului primar Marian Zăbrăuțanu care a primit din partea Ierarhului Distincția ,,Ordinul Melchisedec" clasa a II-a.
Pr. Apostu Ionuț-Alexandru