Sfințirea bisericii din Parohia Dieneț, Protopopiatul Sascut

Astăzi, 26 August 2018, în Duminica a XIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat și sfințit osteneala credincioșilor din Parohia Dieneț, comuna Pâncești, Protopopiatul Sascut. 

 

Numeroși credincioși, la ceas de sărbătoare, au fost prezenți la slujba de sfințire a locașului de cult săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți coordonat de părintele protoiereu Negoiță Ioan.

Cu această ocazie a fost sfințit și Așezământul social-filantropic (casa praznicală) având hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril".

Biserica nouă din Dieneț, închinată "Bunei Vestiri", "Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril" și "Sfântului Gheorghe Pelerinul" a fost construită între anii 2000-2018, pe aceeași colină, lângă fosta biserică, demolată în 2017. 
Lucrările au început cu binecuvântarea IPS Eftimie, iar piatra de temelie a fost așezată de IPS Ioachim la 19 octombrie 2002. 
Proiectul sfântului locaș a fost conceput de către Avram Constantin și arhitectul Avram Anca, pictura interioară aparține pictorului Bulibașa Radu din Bacău, iar lucrările au fost realizate cu multă râvnă de vrednicii credincioși ai acestei parohii, precum și de alți binefăcători. 

În cuvântul său, Ierarhul a felicitat pe toți cei ce au contribuit ca susținători în realizarea acestui frumos așezământ bisericesc, oferind distincții. Astfel, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, preotul paroh Matei Teodor a primit distincția de iconom - stavrofor, epitropul Zaharia Ioan, Ordinul Melchisedec pentru mireni, Ieromonahul Damaschin Popa, fiu al satului, viețuitor la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos, diplomă de ctitor și ceilalți sprijinitori, în frunte cu primarul comunei, distincții de vrednicie. 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a primit din partea comunității, în semn de prețuire, o icoană Prodromița, făcând îndemnul către credincioși la: 

"Unitate de credință în Hristos și la păstrarea unității de neam și simțire românească."

La rândul său, părintele protoiereu a primit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul realizată în atelierele de pictură ale Schitului Prodromul.

Anul omagial al unității de credință și neam a fost marcat prin prezența unui grup numeros de copii și adulți din Parohia Bârsana, județul Maramureș, îmbrăcați în frumosul port popular, și a fanfarei din Răucești, județul Neamț, care la final a intonat un potpuriu de cântece patriotice. 

Ulterior, credincioșii au luat sfânta anafură și s-au închinat, după datină, în Sfântul Altar pentru ajutor și binecuvântare!
Pr Albu Gabriel