Luni, în prima zi a lunii iulie, când Biserica îi cinstește pe Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, a avut loc hramul capelei de la Spitalul Penitenciar din Târgu Ocna.
Astfel, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, declarat în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub protia părintelui protoiereu Nicolae Zaharia al Protopopiatului Onești, împreună cu preoții de penitenciare din județul Bacău, părintele Florin Smarandei, părintele Daniel Mașala, dar și gazda evenimentului, părintele Paul Vamanu, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru cei adormiți în acest loc.
Aici au fost închiși și și-au găsit sfârșitul obștesc mulți dintre deținuții mărturisitori, prigoniți în perioada comunistă. În acest sens, o celulă a fost transformată în muzeu, care amintește de acele timpuri de grea încercare. Astăzi un număr considerabil de deținuți din toată țara sunt internați și tratați aici de unele dintre cele mai grave boli.
Slujba de hram, la care au participat cadrele militare și medicale ale penitenciarului, alături de deținuți, toți fiind într-o atmosferă tainică de rugăciune, a fost un moment deosebit pentru comunitatea penitenciarului, oferind tuturor participanților prilejul de a se apropia de valorile spirituale și de a găsi alinare prin credință.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop a subliniat aceste aspecte și importanța Sfinților tămăduitori în actul de vindecare a celor bolnavi și a rugăciunii în momentele dificile din viața celor aflați aici. Totodată, părintele Nicolae i-a încurajat pe toți cei prezenți să își păstreze nădejdea și credința, arătând faptul că între zidurile unei închisori poți simți că ești liber doar în biserica penitenciarului, oază de libertate în Hristos.
Totodată, preotul capelan al spitalului penitenciar, părintele Paul Vamanu, a fost felicitat pentru activitatea sa pastorală și pentru eforturile constante de a sprijini spiritual comunitatea penitenciarului. Părintele capelan a mulțumit, la rândul său, tuturor pentru susținere și a reiterat angajamentul său de a continua să ofere sprijin spiritual și moral tuturor celor aflați în grija sa, subliniind că credința și rugăciunea sunt căi esențiale spre vindecare și regenerare interioară.
Sărbătoarea de astăzi a adus, astfel, un moment de reflecție și comuniune pentru toți participanții, întărind legăturile comunității și oferind un sprijin moral important în cadrul penitenciarului.