Racla cu Sfintele Moaște și icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală au ajuns și în cercul pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș, în contextul manifestării ”Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”.
Sâmbătă, 16 septembrie, în prima parte a zilei s-a săvârșit Utrenia, Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni, cu prilejul noului an școlar ce tocmai a început, și li s-au oferit tuturor copiilor prezenți daruri constând în rechizite și dulciuri, pregătite de Protoieria Moinești.
În cea de a doua parte a zilei, credincioșii din Moinești și nu numai, au fost prezenți la conferința “Mărturisindu-i pe Mărturisitori” susținută de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric, tema fiind aleasă și în contextul „Anului Comemorativ Justinian Patriarhul Și Al Apărătorilor Ortodoxiei În Timpul Comunismului, în Patriarhia Română”.
În cadrul evenimentului cultural de excepție s-a desfășurat și programul ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, unde, copiii de nota 10, de pe cuprinsul cercului pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, în număr de 64, dar și doi olimpici, Dârlău Andrei, Școala ”Ștefan cel Mare” Zemeș, premiul I la Concursul Național de Matemeatică de la Cluj-Napoca, și Hîrlea Tudor, absolvent al Liceului ”Spiru Haret” Moinești, mențiune la Olimpiada Națională de Chimie, au fost premiați, fiindu-le oferite medalii şi diplome de excelență, precum şi recompense financiare. Tot în cadrul serii, și directorilor unităților de învățământ de la care provin copiii laureați, li s-a apreciat munca printr-o diplomă de excelență.
A doua zi, duminică, 17 septembrie, la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie săvârșită în sobor sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, răspunsurile la strană au fost date de Grupul vocal Filomelos din Onești.
În cuvântul de învățătură, părintele protoiereu a explicat de ce se desfășoară ”Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” în această perioadă. ”În luna septembrie este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, care este de fapt și ocrotitoarea întregului ținut al Protopopiatului Moinești, având bucuria și posibilitatea de a o cinsti prin icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală. Tot în această lună, copiii încep un nou an școlar, iar cu acest prilej desfășurăm un proiect eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, prin care oferim sprijin financiar copiilor proveniți din familii nevoiașe, în vederea prevenirii abandonului școlar, și premiem toți copiii de nota 10”.
Apoi, părintele protopop, profitând de faptul că actorul Dan Puric se afla de față, l-a invitat să vorbească celor prezenți despre urmarea lui Hristos și despre asumarea crucii.
”Teofan Zăvorâtul a făcut o remarcă excepțională, spunând că există cruci exterioare, cruci interioare și cruci de har. La crucea exterioară sunt toate suferințele și necazurile pe care le avem, pe care ca oameni în viața aceasta nu putem să le depărtăm de la noi. Această cruce exterioară ne face să vedem și să simțim că suntem călători pe pământul acesta. Crucea interioară este atunci când omul se luptă cu prorpia lui patimă, cu invidia, cu lăcomia, cu mândria, iar el trebuie să le crucifice pe toate ca să fie un om liber. Și a treia, cea mai frumoasă, pe care o ating sfinții, este cea de har. Ce înseamnă această cruce? Să te lași total în voia lui Dumnezeu. Exemplul concret este chiar cel al lui Hristos, care în gradina Ghetsimani, în rugăciunea către Tatăl ceresc a acceptat omenește paharul suferinței. Întreaga istorie a poporului român este un drum pe Golgota. Noi avem suferințe, suferințe, suferințe. Dar Golgota aceasta are un sens, cel al mântuirii.
Marii sfinți martiri, din închisorile comuniste de la noi, nu luau crucea ca pe o strânsoare, ci ca pe o eliberare. Luau suferința din închisoare ca pe o apropiere de Dumnezeu”, a precizat actorul Dan Puric
(Cristian Balaban)