Astăzi, 09 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit slujba vecerniei hramului Paraclisului Catedralei închinat Sfântului Antipa de la Calapodeşti, alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, de preoții din Protopopiatul Roman şi de credincioşii prezenți la acest eveniment.
Astăzi, 09 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit slujba vecerniei hramului Paraclisului Catedralei închinat Sfântului Antipa de la Calapodeşti, alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, de preoții din Protopopiatul Roman şi de credincioşii prezenți la acest eveniment. După săvârşirea vecerniei, cei doi ierarhi, preoții şi credincioşii prezenți, în sunetul clopotelor și al sfintelor cântări, au purtat în procesiune icoana Sfântului şi sfintele sale moaşte. După procesiune, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și Preasfințitul Părinte Macarie au săvârşit slujba acatistului Sfântului Antipa.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Antipa, ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului, și despre importanța venerării sfintelor sale moaște: „Dumnezeu a rânduit ca acest Sfânt să fie fiu duhovnicesc al eparhiei noastre, una dintre cele mai importante ale Patriarhiei Române. El este originar din satul Calapodești, comuna Dealul Morii, județul Bacău, iar începând cu anul 1992, anul canonizării sale, cultul său s-a dezvoltat în întreaga Ortodoxie, el fiind venerat ca ocrotitor și vindecător. Moaștele sale se găsesc în Mănăstirea Valaam din nordul înghețat al Rusiei, unde a săvârșit călătoria pământească, însă o părticică din acestea se regăsește și în Catedrala arhiepiscopală din Roman, fiind așezată într-o raclă specială, spre venerarea pelerinilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a relatat credincioșilor și preoților prezenți faptul că acest Sfânt este venerat nu numai în Eparhia Romanului și Bacăului, ci și peste hotare, în țările nordice, el fiind un sfânt călător și, astfel, ocrotitor al pelerinilor: „Am ținut ca anul acesta să dăm o conotație specială hramului nostru, deoarece Sfântul Antipa este primul sfânt român din calendarul bisericesc cinstit în Biserica noastră. Avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Macarie, venit din țările scandinave, care, în activitatea sa pastoral-liturgică, a dat câtorva biserici din Europa de Nord hramul ”Sf. Antipa de la Calalpodești”, făcând astfel cunoscută peste hotare viața acestui sfânt român”.
Ierarhul a refăcut pentru cei prezenți itinerarul spiritual al Sfântului, în călătoriile acestuia prin orașe precum Iași, Petersburg, Kiev sau Novgorod, vorbind totodată despre istoria aducerii unei părticele din moaștele Sfântului Antipa în Eparhia Romanului și Bacăului: „Avem în fața noastră o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Antipa pe care le-am primit din Sfântul Munte, în ultima vizită pe care am făcut-o, acum doi ani, Părintelui Arimandrit Petroniu Tănase. Acesta mi le-a încredințat, știindu-mi evlavia față de sfânt, dar și preocuparea de a reconstitui, după date și documente, sinaxarul său. Avem în patrimoniul spiritual al Eparhiei Crucea Sfâtului pe care acesta a folosit-o în misiunea sa, atunci când a acordat paternitate spirituală ucenicilor săi, și sperăm ca Sfântul să întregească cu sfintele sale moaște eparhia noastră, atunci când Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău va fi finalizată. Îi mulțumim Sfântului și-l rugăm să ne ajuta în osteneala de a salva neamul românesc, în biruirea necazurilor și în efortul de a dobândi mântuirea sufletelor noastre”.