Sesiune de formare în domeniul catehizării pentru preoții din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În perioada 4-5 noiembrie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Centrul socio-educațional „Sfânta Tecla” al Parohiei Ortodoxe „Sfântul Dimitrie – Gherăiești” din Bacău a avut loc un curs de formare susținut de către părintele inspector patriarhal Mihai Pavel, pentru un număr de 26 de preoți din Protoieriile Eparhiei Romanului și Bacăului, coordonatori ai birourilor de cateheză din teritoriu și clerici care s-au evidențiat printr-o activitate mai intensă în spațiul catehetic.

La inițiativa Protoieriei Bacău, reprezentată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche și prin colaborarea Biroului de Catehizare și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, tema propusă de către părintele inspector a fost „Cateheza bisericii astăzi – evaluare, provocare și oportunitate pastorală și misionară”. Preoții și-au reîmprospătat cunoștințele cu privire la ansamblul unei cateheze, aflând totodată perspective și metode noi în alcătuirea uneia.

Delegații ierarhului în cadrul acestui eveniment au fost părintele Vlad-Gabriel Țuțurlan și domnul Răzvan Popovici, inspectori eparhiali în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Scopul acestei sesiuni de formare interactive a fost acela ca prin ajutorul părintelui Mihai Pavel, slujitorii să poată creiona și trasa direcții, la nivelul fiecărui protopopiat, despre un model de integrare a Anului Omagial și Centenar din 2025, prin care să implementeze, timp de un an, o serie de cateheze specifice evenimentelor istorice care au fost și care vor urma.

Un alt scop este acela ca prin cunoștințele dobândite, clericii să poată accesa fonduri pentru a dota centrele de catehizare deja existente sau care urmează a fi inaugurate. Prin dotarea acestora cu materialele și mijloacele necesare, actul catehetic ar fi unul facilitat, în care preotul nu doar că are resurse, ci și o bază pe care să construiască o planificare a întâlnirilor de catehizare, cu precădere ale tinerilor, dar și ale adulților.

Subiectele dezbătute în cadrul celor două zile au fost multiple, spiritul de echipă, priceperea și îndemânarea, referințele scripturistice și patristice ale preoților fiind puse la contribuție, atât în lucrul individual, cât și în cel de grup, în cadrul atelierelor la care au participat. Principalele subiecte au fost:

  • provocări şi oportunităţi privind actul catehetic;
  • folosirea mijloacelor moderne de comunicare în scop catehetic şi apologetic;
  • catehezele parohiale – analiză, viziune şi proiectare de viitor;
  • arganizarea catehetică la nivelul Protoieriei Bacău şi a agendei pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române 2025;
  • aspecte practice, metodologice şi organizatorice ale activității catehetice;
  • alcătuirea unei cateheze cât mai accesibile, folositoare şi atractive pentru credincioşi;
  • pregătirea catehezei şi structurarea ei – exemple şi metode care ar putea fi folosite;
  • asigurarea unei baze de resurse materiale şi catehetice (ce? cât? şi cum?).

A doua zi de formare a început în comuniune euharistică, cei 26 de preoți slujind Sfânta Liturghie în sobor, sub protia părintelui inspector Mihai Pavel. La finalul acesteia, atelierele de lucru au fost reluate, noi cunoștințe fiind așezate în priceperea și îndemânarea preoților de a alcătui o cateheză care să transmită în mod facil informația dorită.

La ora prânzului, bucuria participanților a fost dublată de sosirea în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care preț de câteva momente a urmărit prezentarea rezultatelor din cadrul unei sesiuni de lucru în care fiecare echipă a alcătuit un plan de cateheză, de data aceasta după metoda Deker, prezentată anterior.

La finalul expunerii, ierarhul a apreciat priceperea clericilor și a mulțumit Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel, pentru că a binecuvântat ca părintele inspector Mihai Pavel să poposească în Bacău pentru a împărtăși din cunoștințele sale.

De asemenea, în cuvântul său, chiriarhul a făcut aducere aminte de perioada în care el însușit era un misionar care propovăduia Cuvântul în diaspora prin cateheză și slujire:

„Vorbesc și eu din perspectiva celuia care a fost misionar și încerc să mă regăsesc acum în tinerii aceștia care se pregătesc pentru a face cateheză în stilul acesta, mai modern, al mileniului III, venit cu multe provocări. Hristos însușit a fost un catehet, iar acest lucru însemnează faptul că trebuie să fii în dialog permanent, un dialog cu tine însuți și cu Dumnezeu și cu semenii. În Occident am fost și misionar vreme de 10 ani de zile, iar acolo a fost lumea întrebărilor, acolo am început să fac aplicare și asociere cu ceea ce găsești acolo. Dumnezeu este același și azi și ieri și mâine, iar El a spus: Cuvântul Meu este valabil până la sfârșitul veacurilor. Deci și în mileniul acesta avem aceeași Evanghelie, însă doar misiunea voastră trebuie să vă înnoiască pe voi și pe ceilalți.”

Cu prilejul acestei întâlniri și pentru faptul că părintele Mihai Pavel este fiu al eparhiei, originar din Târgu Ocna, dar și pentru cumulul de valori care se regăsesc în persoana părintelui, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit cea mai înaltă distincție pentru clerici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Crucea Țării de Jos.

În urma acestor două zile, slujitorii sfintelor altare au dobândit noi cunoștințe și și-au adus aminte pe cele care deja le cunoșteau. Au aflat noi metode și oportunități de a catehiza, axate pe nevoile creștinului modern, prin intermediul tehnologiei, dar și al Scripturii care zidește.

În Anul Centenar 2025, Protoieria Bacău își propune ca unul din programele ce se vor derula să fie cel al catehezelor dedicate acestui eveniment. Preoții cursanți vor iniția în parohiile pe care le slujesc, dar și în cele din vecinătate, urbane sau rurale, cateheze bine alcătuite și optim structurate, în care vor prezenta personalități istorice, dar și chipurile celor 16 sfinți care urmează a fi proclamați în mod solemn anul viitor.

Toate acestea au în vedere zidirea sufletească a credincioșilor păstoriți și oferirea unei alternative benefice, în detrimentul utilizării tehnologiei și a timpului în mod defectuos ori nefolositor. Acest demers va face parte din programul deja cunoscut al centrului eparhial intitulat „Mergând, învățați toate neamurile” și va avea o derulare continuă și planificată, timp de un an de zile.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu