Cu binecuvântarea şi sprijinul PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, Parohia „Precista Mare” din Roman a semnat un parteneriat cu Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România (ASCHFR), filiala Roman, care beneficiază, de la 1 februarie a.c., de serviciile unui kinetoterapeut salarizat din banii parohiei.
Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România – Filiala Neamţ, cu sediul în Roman, are în grijă 43 de persoane asistate, cu dizabilităţi, cu vârste între 0 şi 22 de ani. Din cotizaţia anuală de 50 de lei a membrilor, Asociaţia nu reuşeşte să susţină angajarea un kinetoterapeut care să desfăşoare activităţi de recuperare cu aceşti copii. Cum pentru postul de kinetoterapeut trebuie angajată o persoană cu studii, cheltuielile aferente ar reprezenta 18.540 lei anual, sumă pe care ASCHFR nu a avut până acum de unde să o asigure. Acesta este momentul în care unul dintre membrii asociaţiei a ajuns, prin rânduiala lui Dumnezeu, în apropierea Bisericii, unde a aflat o comunitate doritoare să vină în ajutorul celor aflaţi în suferinţă.
Coordonatorul acestui proiect, pr. Dan Antoce, paroh la „Precista Mare” din Roman, ne-a relatat cum a debutat această activitate: „În contextul unor lucrări desfăşurate în parohia noastră, am cunoscut pe unul dintre părinţii care fac parte din ASCHFR. Aşa am aflat de dramele cu care se confruntă familiile în care există copii cu handicap fizic, imobilizaţi în scaun cu rotile. Atunci am aflat că sunt mai mulţi în aceeaşi situaţie, că s-au organizat, pentru a se putea sprijini reciproc şi că acum au un spaţiu pus la dispoziţie de primărie, pe strada Ion Creangă nr. 13, au aparatură, dar nu au om, adică nu îşi permit din fondurile obţinute în special prin donaţii să plătească un kinetoterapeut. Am aflat atunci că au lucrat doar cu voluntari, care plecau după o vreme. Expresia folosită de acel tată disperat şi oarecum resemnat, "nu avem om", m-a dus cu gândul la slăbănogul din Evanghelie, care aştepta lângă scăldătoarea Vitezda un OM, care să îl ajute să beneficieze de vindecarea pe care Duhul Sfânt o dăruia prin apa de acolo. De atunci am început să caut o cale prin care Biserica să facă acest lucru, să vină în sprijinul copiilor cu handicap fizic din România. Astfel au început în ianuarie demersurile pentru angajarea la Parohia „Precista Mare” a unui kinetoterapeut.”
În consecinţă, în luna februarie a.c., a fost angajată dra Alina Simona Percă, absolventă a Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport, specializarea kinetoterapie. din Iaşi, care a fost recomandată de Comitetul de părinţi ai ASCHFR, unde anterior a făcut voluntariat. „În cadrul acestui proiect kinetoterapeutul poate acorda până la 160 de ore de kinetoterapie lunar, în mod gratuit, celor care au nevoie de această terapie şi sunt membri ai asociaţiei partenere", a precizat părintele Dan Alexandru Antoce.
Începutul nu a fost foarte uşor, colaborarea definindu-şi pe parcurs caracteristicile şi necesităţile. După cum am aflat de la pr. Dan Antoce: „Cum din cei 43 de membri ai Asociaţiei nu toţi sunt deplasabili, la început, în lunile de iarnă şedinţele de kinetoterapie s-au ţinut mai mult la domiciliul beneficiarilor.”.
Proiectul de parteneriat cu ASCHFR constituie cea de-a treia cale de implicare a Parohiei „Precista Mare” în viaţa copiilor şi tinerilor din urbea romaşcană, după organizarea unui parc de joacă pentru cei mai mici şi iniţierea unui program de meditaţii gratuite pentru liceeni.
“Orice părinte ştie câte sacrificii face pentru copilul lui. Persoanele cu probleme de sănătate din cadrul ASCHFR nu mai au puterea de a cere, dar se bucură în suferinţa lor atunci când sunt ajutate. Oricare dintre noi poate fi persoana care să-i ajute să se ridice din scaunul cu rotile”, a spus părintele Antoce, ca un îndemn pentru toţi cei care se pot implica în ajutorarea aproapelui.
Şi dacă nu eşti kinetoterapeut şi dacă nu ai bani, mâncare sau haine de dăruit, dar dai o mână de ajutor unei mame care trebuie să ducă scaunul în care se află copilul său bolnav, poţi să te asemeni celor care au dus la Mântuitorul pe prietenul imobilizat la pat şi pentru a căror credinţă Hristos l-a vindecat pe cel aflat în suferinţă. Că orice mână întinsă în ajutorul cuiva face lumea mai bună este mărturisirea pe care fiecare creştin trebuie să o facă în viaţa sa!