În perioada 7-11 august, la inițiativa pr. paroh Adrian Ciobanu și a pr. Ionuț Comisu, la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Bacău, 150 de copii și tineri, participanți și voluntari, au participat la o nouă ediție a școlii de vară.
Prima zi a fost dedicată jocurilor și sesiunilor de cunoaștere, pentru ca tinerii să observe care sunt preocupările comune și pentru a se acomoda unii cu alții. Tot în prima zi, cei mai mari, au participat la atelierele proiectului catehetic Caravana ASCOR, înțelegând ce înseamnă adevărata libertate și cum poate fi ea dobândită în contextul provocărilor lumii contemporane.
În a doua zi a evenimentului, copiii au învățat lucruri noi despre educația financiară alături de doamna Andra Urzică, consilier financiar BCR și au învățat tehnicile de prim ajutor alături de doamna Monica Grigore, clinica MedicalProf. Totodată, doamna doctor Rusei Andreea a prezentat cum se realizează corect igiena dentară.
Activitățile din a doua parte a zilei au fost facilitate de voluntarii parohiei și membrii ASCOR Bacău, îmbunătățind comunicarea și spiritul de echipă dintre participanți.
În a treia zi a școlii de vară, o echipă de la ADIS și SOMA Bacău a organizat câteva activități pentru a îi responsabiliza pe copii în problema reciclării și a menținerii unui spațiu curat în proximitatea lor. Cei mai mici au participat la un atelier de pictură facilitata de Ioana Crăciun, voluntar al parohiei.
Joi, a patra zi a evenimentului, participanții s-au bucurat de prezența echipei "Străjerii cetății Neamțu" de la Târgul Neamț. Pe parcursul întregii zile, tinerii au învățat cum se fabricau monedele, având posibilitatea de a își confecționa fiecare câte una. Le-a fost prezentată istoria Moldovei, modele de arme ale înaintașilor și jocurile pe care le practicau tinerii în Evul Mediu.
În ultima zi a școlii de vară, au fost desfășurate două activități organizate de Inspectorul Județean de Poliției, alături de voluntarii de la Antidrog și de Inspectorul pentru Situații de Urgență. Copiilor li s-au prezentat pericolele cu care se pot întâlni și maniera corectă în care aceștia trebuie să reacționeze. În a doua parte a zilei, voluntarii ASCOR Bacău au organizat o vânătoare de comori bazată pe diferite probe precum: cultură generala, activități sportive și lucru în echipă.
La începutul și finalul fiecărei zile, tinerii au participat la programul de rugăciune, au făcut înviorarea, iar la prânz au primit o masă caldă și gustări. Zilnic, participanții au avut posibilitatea de a învăța lucruri noi despre muzică alături de domnul profesor Mugurel Neuman.
Pe parcursul zilelor, a existat și un program catehetic, premergător Sfintei Liturghii de duminică, în care au fost explicate semnificația și rolul vesmintelor, cât și proscomidia.
Joi și vineri, copiii cu vârsta peste 7 ani s-au spovedit, iar duminică, 13 august, au participat la Sfânta Liturghie unde s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. La final, participanții au fost premiați și au susținut un mic moment artistic prin cântece.
Membrii comunității și mai ales părinții copiilor au fost impresionați de programul organizat în tinda bisericii, exprimându-și recunoștința față de organizatori: „Vă mulțumesc tuturor celor care ați oferit o săptămână de vacanță altfel, plăcută și activă, copiilor noștri. Au fost zile deosebite în care copiii mai mici sau mai mari au descoperit că prin rugăciune, muzică, joc, teatru, dans și interacțiunea cu profesioniști din diferite domenii de activitate, copilăria este cu adevărat o "lume minunată", vorba cântecului. Ați sădit semințe de cunoaștere și bunătate, care vor răsări frumos în sufletele acestor copii", a fost mesajul transmis de unul dintre părinții copiilor participanți. (Vlad Țuțurlan)