Şcoala de Vară „Bucuria copilăriei” în Parohia „Buna Vestire” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia „Buna Vestire” din Protopopiatul Bacău, în perioada 6-10 august 2018, s-a desfăşurat la iniţiativa părintelui paroh Iulian Neculai Muşat şi a preotului slujitor Ionuț Căsăneanu, Şcoala de Vară „Bucuria copilăriei la Buna Vestire”, ediția a II-a.

Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău şi timp de o săptămână, treizeci de copii s-au bucurat de activități cultural-educative diverse oferite de cadrele didactice voluntare, de preoții Iulian Muşat şi Ionuț Căsăneanu, de conducerea unității şcolare reprezentată de doamna director adjunct, profesor Maria Manuela Neculcea, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai Poliției Locale a Municipiului Bacău şi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău.

Săptămâna a debutat în ziua de Schimbarea la Față, 6 august, cu participarea la Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica parohială. Apoi, tot în locaşul de cult, preoții parohiei au susținut celor prezenți cateheze având următoarele teme: „Biserica – locaş de închinare” şi „Istoria poporului român, parte a istoriei Bisericii Ortodoxe Române” (Vasile Pârvan).

În zilele următoare activitățile s-au desfăşurat în curtea Şcolii „Constantin Platon”, atât în sălile de clasă, cât şi pe terenurile de sport. Activitățile propuse i-au antrenat pe copii astfel încât aceştia să participe activ şi să dobândească multiple abilități de creație, lucrul în echipă şi dezvoltarea personalității. Ei au fost captivați de prezentările oferite de reprezentanții Poliției locale şi ai ISU Bacău, de la care au învățat cum să se ferească de accidente şi rău-făcători, cum se oferă un prim-ajutor, cum arată şi cum funcționează o maşină de intervenție pentru situații de urgență.

Copiii au participat cu interes şi mult entuziasm la excursia organizată în județul Bacău, având ca obiective vizitarea locurilor încărcate de istorie şi spiritualitate de la Borzeşti, Mănăstirea Bogdana, Oneşti, Comăneşti, Muzeul de Etnografie şi Artă „Dimitrie Ghika” şi Tescani.

În fiecare zi, copiii au primit o masă caldă, apă şi dulciuri, oferite cu generozitate de credincioşii parohiei. La finalul activității elevii au realizat „Jurnalul şcolii de vacanță” unde au consemnat bucuriile şi trăirile din fiecare zi, lucrurile noi învățate, locurile noi văzute, dar şi bucuria de a fi împreună.

Activitatea se va finaliza în ziua de 5 octombrie, când, elevii şi profesorii voluntari participanți vor primi mulțumirile organizatorilor prin diplome de participare şi mici cadouri care să le amintească de proiectul „Bucuria copilăriei la Buna Vestire” din anul 2018. (Pr. Ionuț Căsăneanu)