Sărbătoarea Nașterii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Miercuri, 25 decembrie a fost prilej de aleasă bucurie pentru credincioșii romașcani care au ales să petreacă în rugăciune prima zi de Crăciun, participând la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Catedrala arhiepiscopală „Sfintei Cuvioase Parascheva” din Roman.

Încununare a efortului duhovnicesc depus în perioada postului, sărbătoarea Nașterii Domnului a adus împreună, în comuniune liturgică, cler și popor binecredincios în Catedrala arhiepiscopală din Roman, sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În atmosfera creată de sfintele cântări înălțate de Corala Paraschevi a Catedralei mușatine, credincioșii prezenți s-au împărtășit din solemnitatea și bucuria liturgică a Praznicului Împărătesc ce încheie anul calendaristic și deschide salba sfintelor sărbători de iarnă, cu gândul la nașterea Pruncului Iisus în ieslea Betleemului și renașterea spirituală a creștinului.

În cuvântul pastoral Nașterea Domnului să aducă pacea și stabilitatea în lume!" Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre elementele care definesc autenticitatea religioasă a sărbătorii Crăciunului și a îndemnat pe credincioși să fie mărturisitori ai credinței și păstrători ai valorilor duhovnicești care exprimă identitatea creștinului autentic: „Marele praznic al Nașterii Domnului este un eveniment eminamente religios şi ne invită, întâi de toate, la bucurie duhovnicească, la înnoire şi schimbare în bine, la speranţă, și mai ales la pacea hristică și buna înțelegere dintre oameni. Dar acest popas duhovnicesc Nouă ne dă prilejul să vă îndemnăm să rămâneți statornici în credință și nădejde, ocrotiți sub mantia Iubirii milostive a lui Dumnezeu. Să nu uitați niciodată ca, oriunde ați fi, să promovați valorile spirituale ale neamului în tendinţa actuală de îmbrăţişare necondiţionată a altor sărbători de import cu tot arsenalul lor semantic, în detrimentul celor autohtone. Să vă păstrați identitatea spirituală de neam și de biserică. În cadrul acestor sărbători de iarnă, în ţară sau străinătate, în familie sau între străini, să parcurgeți această perioadă în autenticul duh al Ortodoxiei româneşti. Dorim tuturor ca bucuria resimţită în timpul Sărbătorii Crăciunului, când Hristos-Dumnezeu se oferă lumii spre mântuire, să fie, pentru fiecare, prilej de dăruire, de comuniune şi filantropie”.

La finalul Sfintei Liturghii, Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale a susținut cea de-a XIII-a ediție a Concertului tradițional de colinde.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Paraschevi a Catedralei arhiepiscopale din Roman.