Mii de credincioși din Bacău, Buhuși, și din alte zone la județului sunt așteptați joi, 18 iulie, la mănăstirea Ciolpani pentru a serba hramul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum.
Mănăstirea amplasată la 5 kilometri de Buhuși, într-un cadru natural deosebit, este singurul locaș de rugăciune din țară ce poartă hramul acestui martir care a trăit și a murit pentru credința în Hristos în secolul al IV-lea și ale cărui sfinte moaște au fost îngropate la Gedina, lângă orașul bulgăresc Durostorum.
Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din județul Bacău, aflată în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs doar vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulițașul Ciolpan, călugărit aici șI, de la care se trage și numele. În 1730, Teodor Cantacuzino a construit o bisericuță din lemn de stejar, care există și azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric.
Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991, cu obște de maici. Cu osteneala acestora și a arhimandritului Emilian Panait, starețul mănăstirii Runc și duhovnicul maicilor, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru rugăciunea călugărească și biserica mare cu hramul "Sfântul Mucenic Emilian".
Aceasta din urmă a fost sfințită la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an la 18 iulie, creștinii vin să serbeze pe sfântul Emilian.