Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în duminica a IV-a după Rusalii, pe 24 iunie 2018- Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, în Parohia Agăş s-a scos din lada de zestre ia românească.
După participarea la Sfânta Liturghie, la care majoritatea credincioşilor au venit îmbrăcați în costume populare, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos, la sala de festivități a parohiei, a avut loc ceremonia de deschidere a acestei sărbători a portului românesc. Părintele paroh Paşcu Gheorghe i-a felicitat pe toți cei prezenți și le-a vorbit despre istoria iei româneşti, i-a îndemnat să nu-şi uite identitatea românească și ortodoxă „pentru că noi suntem moştenitorii înaintaşilor noştrii, dar răspundem în fața lui Dumnezeu de ce moştenire culturală și ortodoxă lăsăm urmaşilor noştri.”
La această întâlnire de suflet au participat și elevi de la Şcoala Gimnazială Agăş, care au venit cu informații despre vechimea iei româneşti, evoluția ei în timp și personalităţile care au apreciat costumul tradiţional românesc.
Cu această ocazie au recitat poezii și cântece patriotice.
S-a mers apoi la muzeul parohiei, unde s-au admirat multe dintre costumele populare, iile, ţesăturile, obiectele sculptate și pirogravate - tezaur neprețuit al credincioşilor din Agăș și alte obiecte realizate chiar de elevii școlii din localitate.
La final, la toți cei prezenţi li s-a oferit din partea parohiei o mică gustare de post, părintele Gheorghe Paşcu mulţumind tuturor și încheind printr-un îndemn poetic:
„Fată dragă pune-ţi ie
Şi cinsteşte-o prin purtare,
Nu-i un moft, e-o datorie
Şi o clipă de-nchinare.
Au purtat-o și străbunii
Când plecau la Liturghie,
Are-n ea gustul ţărânii
Şi-al iubirii de moşie.”