Marele Praznic Împărătesc al Botezului Domnului în râul Iordanului a fost serbat cu aleasă bucurie duhovnicească de credincioșii romașcani la Catedrala arhiepiscopală din Roman, vineri, 6 ianuarie 2023.
Încă de la primele ore ale dimineții, soborul preoților și al diaconilor a oficiat Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, apoi, cler și popor, s-au deplasat în procesiune în glasul clopotelor și al cântărilor sfinte, de la catedrală spre scena amenajată în latura de Nord Est a incintei Centrului Eparhial, unde a fost săvârșită Sfințirea cea Mare a Apei, în prezența credincioșilor romașcani. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat faptul că Agheasma Mare are putere vindecătoare pentru credincioșii care cred cu adevărat în prezența lucrătoare a lui Dumnezeu, și care rămân în unitate de credință în Sfânta Biserică: „Această apă este vindecătoare pentru cel ce are credință și încredințare că Dumnezeu este prezent în firea lucrurilor și în tot ceea ce există și ne înconjoară, dar și în ceea ce este dincolo de lumea aceasta văzută. Am încredințarea că veți rămâne oameni aleși de Dumnezeu pentru timpul Bisericii de acum, ai unei Biserici care a avut un început la Pogorârea Duhului Sfânt și nu va sfârși niciodată, pentru că ea este pregătită ca o corabie care ne duce către limanurile mântuirii. Biserica, asemenea unei mame, încearcă să răspundă la nevoile spirituale ale credincioșilor, păstrându-i uniți în Domnul Iisus Hristos, în puterea Duhului Sfânt. Luați această apă cu credință și cu încredințare că Dumnezeu lucrează prin ea”.
Apoi, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Sărbătoarea Botezului Domnului trebuie să fie un moment de reflecție la botezul pe care l-a primit fiecare credincios, dar și la atributele vindecătoare ale darului pe care această apă sfințită îl oferă celui care gustă cu credință din ea:
„În ziua de astăzi trebuie să ne amintim de botezul fiecăruia dintre noi, pentru că fiecare dintre noi a fost botezat în numele Preasfintei Treimi. Noi suntem însemnați cu Treimea și fiecare dintre noi are imaginea Treimii în sufletul său, icoana care este suflarea de viață prin care noi devenim veșnici în puterea Duhului Sfânt și Sfânta Treime este Cea care ne primește și ne iartă tot ce am făcut noi rău în viața de acum și ne face părtaș cu Dumnezeu în Împărăția lui Dumnezeu până la sfârșitul veacurilor. Apa aceasta este curățitoare și amintește de apa Botezului nostru și de Botezul Domnului Iisus Hristos. Această apă sfințită dobândește o putere aparte și această putere să o urmați, pe aceea să o găsiți și să o simțiți în inimile voastre. Să încercăm să simțim pe Dumnezeu Care este prezent întru absență în sufletul nostru. Să nu căutăm un Dumnezeu abstract. Dumnezeu ne-a lăsat libertatea care este marea taină a Preasfintei treimi. Să fiți liberi, dar întru Iisus Hristos”.
La final, credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către Ierarh și soborul slujitorilor, apoi au primit apă sfințită pentru binecuvântarea caselor.