Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină în Protopopiatul Roman

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ,din acest an a avut ca generic textul biblic din Cartea profetului Miheia: ,, Ce cere Domnul de la noi?”(Miheia 6, 6-8). Cu acest prilej, în Protopopiatul Roman au avut loc mai multe activități cu caracter cultural – misionar, ecumenic:

1. Vineri 18 ianuarie 2013, Institutul Franciscan Roman, a găzduit Sesiunea științifică sub genericul : ,, Ce cere Domnul de la noi?”(Miheia 6, 6-8). Cu acest prilej, din partea Protopopiatului Roman au participat un număr de zece preoți ortodocși, iar P.C.Pr. Țuscanu Aurel – Florin, Protoiereu al Romanului a susținut referatul cu tema : ,, Despre starea drepților în Vechiul Testament”. La finalul acestei manifestări cu caracter științific, cei zece preoți ortodocși s-au alăturat preoților catolici la o celebrare ecumenică, în biserica ,, Fericitul Ieremia Valahul” din Roman. Cu acest prilej preotul Vasile Strat, paroh al Parohiei ,, Sfântul Dimitrie”- Roman, a susținut o meditație pe marginea Evangheliei citite : Luca 24. 13 – 25. Din partea Protopopiatului un cuvânt de salut a adresat P.C.Pr. Aurel – Florin Țuscanu, Protoiereu al Romanului – în calitate de delegat al Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul.

2. Duminică, 20 ianuarie 2013, la Parohia ,, Sfântul Dimitrie “- Roman, la ora 16.00, a fost oficiată slujba Vecerniei la care au participat și preoții catolici de la cele patru parohii din Municipiul Roman, precum și profesori de la Institutul Franciscan. Interpretarea Evangheliei zilei a fost făcută de preotul Alois Moraru, parohul bisericii ,, Fericitul Ieremia Valahul “ – Roman. Delegatul Preasfințitului Episcop, P.C.Pr. Aurel – Florin Țuscanu, a adresat tuturor celor prezenți un mesaj îndemn la conlucrare și cooperare pașnică în spațiul misiunii creștine. Cu acest prilej, D-l Prof. Dan – Laurențiu Leoreanu, primar al Municipiului Roman, a adresat un cuvânt de salut în care și-a exprimat bucuria generată de întâlnirile organizate de cele două Biserici surori.

3. Marți, 22 ianuarie 2013, Parohia ,, Sfânta Tereza” din Roman, a găzduit o celebrare ecumenică, la care au participat cinci preoți ortodocși. Cu acest prilej, P.C.Protoiereu Florin – Aurel Țuscanu , a susținut o meditație intitulată : ,, Mitropolitul Visarion Puiu, un misionar pentru unitatea creștinilor”.

4. Miercuri, 23 ianuarie 2013, Parohia ,, Iisus – Bunul Păstor” a găzduit o celebrare ecumenică la care au participat și cinci preoți ortodocși. Cu acest prilej, Evanghelia zilei , Luca 10, 35 – 37, a fost interpretată de P.C.Pr. Cătălin Crețu de la Parohia Secuieni II. În final, delegatul Centrului Eparhial, P.C.Pr. Aurel – Florin Țuscanu, a susținut un cuvânt ocazional și a transmis salutul și binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

5. Sâmbătă, 26 ianuarie 2013, Parohia ,, Inima Neînfricată a Mariei” din Roman, a găzduit o celebrare ecumenică cu rugăciuni pentru unitatea creștinilor. P.C. Protoiereu a transmis mesajul ierarhului și a făcut o retrospectivă a evenimentelor ce s-au petrecut în ultimii ani în plan ecumenic.

6. Duminică, 27 ianuarie 2013, Parohia ,, Sfântul Vasile cel Mare” Roman, a găzduit slujba Vecerniei la care au participat zece preoți ortodocși și toți preoții catolici de la parohiile din Roman și profesorii Institutului Franciscan. Meditația zilei a fost susținută de părintele Chelaru Pavel de la biserica ,, Sfânta Tereza” Roman, corala bisericii ,, Iisus - Bunul Păstor”din Roman a susținut un concert sub bagheta Prof. Maior C, iar un grup de copii, de la biserica ,, Sfânta Tereza” au susținut un concert religios. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminariști conduși de Pr. Ionuț Amărinii, de la Parohia Sfântul Vasile cel Mare. Cu acest prilej s-a încheiat Octava de rugăciune, P.C.Pr. Protoiereu a susținut un cuvânt de învățătură, arătând importanța solidarității creștine într-o lume fragmentată, întoarcerea la zestrea comună constituie o necesitate spirituală și o datorie socială, arătând cum cuvintele Sfântului Ciprian al Cartaginei sunt de mare actualitate : ,, În cele îndoielnice , libertate, în cele necesare, unitate, în toate, însă, dragoste.” Refacerea unității creștine înseamnă o îmbogățire spirituală, o șansă în plus de solidaritate, de cooperare și conlucrare locală.

La toate aceste întâlniri au fost intonate cântări religioase și au fost rostite rugăciuni speciale pentru unitatea creștină, iar participanții, preoți și mireni, au trăit momente înălțătoare și pline de speranță că aceste întâlniri reprezintă un pas spre reintregirea zestrei comune și o experiență frumoasă în manifestările ecumenice locale.