„Să ne cunoaștem spiritualitatea eparhială” în Parohia „Sfinții Apostoli” din Bacău

Marți, 23 noiembrie 2021,  seniorii de la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău, însoțiți de către Pr. Abageru Constantin au continuat pelerinajele prin care pot cunoaște spiritualitatea eparhială. Programul a început cu Sfânta Liturghie, dupa care seniorii au plecat în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală de la Roman, la Casa Vlădicăi din Stănița și la Mănăstirea Giurgeni.

La Catedrala Arhiepiscopală pelerinii au fost întâmpinați de arhim. Andrei Ioniță, care le-a prezentat istoricul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a Catedralei. „În salba de mănăstiri, cetăți de apărare și biserici pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri, acum vă aflați la ora exactă, la Centrul Eparhial. Aici, în postura de pelerin veți afla nu doar aspecte istorice, dar mai ales partea spirituală, pentru că Arhiepiscopia Romanului este una din cele mai vechi scaune vlădicești din Patriarhia română”, a precizat părintele exarh. Pelerinii au aflat ca aici se află o reprezentare unică a Sf. Cuv. Parascheva, pe laviță împărătească, atipică din punct de vedere ermeneutic, dar care arată evlavia poporului față de Sfânta Cuvioasă Paracheva.

Următorul popas a fost la Muzeul etnografic „Neculai Giosanu”  „Casa Vlădicăi” din Stănița, loc plin de tradiție, unde pelerinii au fost așteptați de pr. Ionuț Florin Grecu, paroh al Parohiei Stănița. „Vom parcurge toate încăperile și sunt convins că pe măsură ce ați intrat în această curte, cumva, pe undeva, timpul a stat în loc. Și v-ați transpus cu toții atunci când erați copii, când poate și dumneavoastră mergeați la bunici, când timpul curgea altfel. Acum pătrundem într-un alt timp, în acel timp al rugăciunii, în acel timp în care omul obișnuit mai întâi de toate în viața lui Îl avea pe Dumnezeu. Pentru că toată viața era hristocentrică”, le-a explicat pr. Grecu. Toate exponatele au fost prezentate în mod interactiv, pelerinii participând foarte emoționați și bucuroși la discuție. De asemenea, ei au aflat și despre modelele de urmat de pe aceste meleaguri, cum ar fi pr. Ioanichie Bălan, pr. Vichentie Malău și mulți alți călugări, preoți și starețe.

Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Giurgeni unde pelerinii s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a „Maicii Domnului cu trei ochi și două guri”, iar protos. Nicolae Dănilă, starețul mănăstirii le-a citit rugăciuni de dezlegare la intrarea în perioada postului. La final pelerinii au fost invitați la o agapă, oferită cu mult drag la trapeza mănăstirii.

Atmosfera duhovnicească în care s-a desfășurat și acestă zi a fost pentru pelerini încă un prilej de întărire sufletească și întărire a credinței.

Carla Livia Pișcu