Să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru darurile primite

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie din Duminica a XXIX-a după Rusalii

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman s-a dovedit a fi neîncăpătoare în Dumninica a XXIX-a după Rusalii, pentru mulțimea credincioșilor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, după citirea pericopei evanghelice, părintele protosinghel Serafim Huzdup a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile textului sacru rânduit în această zi, o duminică definită a fi, prin excelență, una a recunoștinței. ”Mulți dintre noi nu înțelegem cât depindem de Dumnezeu , nu realizăm cât de mult Îi datorăm, dar să-L rugăm să ne facă să conștientizăm aceasta, să ne transforme în ființe euharistice”, a conchis părintele Serafim în cuvântul său.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a rostit câteva gânduri pentru credincioșii prezenți, dăruind și câteva sfaturi duhovnicești. ”Trebuie să fim recunoscători pentru darurile pe care le primim de la Dumnezeu, prin oameni. Orice bine săvârșim, nu trebuie să ni-l însușim în mod egoist, ci trebuie să știm că este o manifestare a atributelor lui Dumnezeu prin noi. Sfânta Liturghie înseamnă cea mai înaltă recunoștință pe care trebuie să o aducem lui Dumnzeu Care Se dăruiește nouă, în scopul de a deveni dumnezei după har. Pentru toate celelalte lucruri pozitive pe care le săvârșim în viața cotidiană, faptele bune, trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu”, a explicat Preasfinția Sa, care a mai adăugat, ”noi, cei care avem responsabilități în Biserica  lui Hristos vă mulțumim frățiilor voastre pentru faptul că veniți cu dragoste în sfântul lăcaș și de asemenea, pentru că înțelegeți rolul pe care îl aveți de ființe eclesiale deschise comuniunii cu Dumnezeu și cu semenii”. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să nu uite, oridecâteori este necesar, să mulțumească semenilor lor. ”În general, crezând că manifestăm o mai profundă recunoștință față de cei care ne dăruiesc ceva zicem «bogdaproste». Aceasta când dăm ori primim ceva pentru pomenirea celor trecuți în viața veșnică. «Bogdaproste» înseamnă Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați. Când ne dăruim ceva reciproc pentru a păstră legătura de prietenie, de amiciție, de rudenie, trebuie să folosim cuvântul «mulțumesc», care provine de la latinescul «multum est», care s-ar traduce în sens larg, îți datorez mult pentru atenția pe care mi-ai făcut-o. Este, de fapt, o recunoaștere a lui Dumnezeu Iubire, căci El este Izvorul Darului ce ni Se comunică prin aproapele, prin cel de lângă noi, iar noi ne recunoaștem, ne regăsim în chipul celuilalt. Astfel,  între cele două chipuri se crează un spațiu mistic ce este umplut de prezența lui Dumnezeu, Care este liantul dintre noi”, a mai precizat ierarhul.

De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să-și amintească de părinți, de dascăli, de cei față de care trebuie să fie recunoscători și să se roage pentru ei. ”Să vă rugați lui Dumnezeu să le dăruiească, și lor, după darul pe care l-au dat, iar pe cei trecuți în viața veșnică să-i pomenească”, a mai spus episcopul de la Roman. ” Dumnezeu să ne lumineze conștiințele, să ne aducem aminte că suntem creația Sa și ne desfășurăm viața prin darul Său. Căci, dacă avem ceva, este datorită faptului că Dumnezeu Este, iar noi avem totul prin  El”, a conchis Preasfinția Sa, îndemându-i pe credincioși să continue să contribuie, fiecare după posibilitățile sale, la construcția Catedralei Mântuirii Neamului din București.