Credincioși, tineri și vârstnici, au participat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman la Procesiunea din Duminica Floriilor
Purtând în mâini stâlpări, sute de credincioși romașcani, împreună cu zeci de preoți din Protopopiatul Roman, au participat la procesiunea din Duminica Floriilor, organizată la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuvioasă Parascheva”. Conform tradiției, aceasta a început în jurul orei 17.00, când Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat, pe aleea ce duce spre Catedrală, de pelerinii purtând în mâini flori și stâlpări, în armonia cântărilor specifice perioadei prepascale, interpretate de soborul de preoți, în frunte cu pr. Ioan Gherasimescu, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului. Melosul Duminicii Stâlpărilor a continuat să răsune din străvechiul lăcaș de cult mușatin, acolo unde ierarhul împreună cu preoții și credincioșii, s-a rugat în seara primei Denii din Săptămâna Patimilor. De aici, toți cei prezenți la această sărbătoare premergătoare bucuriei pascale au ieșit în procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, având în frunte icoana Intrări Domnului în Ierusalim. Pe scena special amenajată în fața Palatului Arhiepiscopal, unde a luat sfârșit procesiunea, Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul a ținut un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificația zilei, a sărbătorii Floriilor, precum și a Săptămânii Patimilor. ”În perioada de timp care a început în această seară, noi trebuie să urmăm aceeași cale, precum și Hristos Domnul cu crucea în spate pe drumul Golgotei. Dacă astăzi, în zi de sărbătoare, ne-am bucurat ca oarecând cei de demult, și L-am aclamat pe Hristos, să nu fim asemenea acelei mulțimi versatile, adică îndoielnice și schimbătoare, care atunci când L-a văzut pe Hristos și crucea Lui, și-a schimbat opțiunea, ci să rămânem împreună cu El în comuniune de iubire, chiar dacă El este batjocurit, scuipat și hulit, și să ființăm în ceea ce El, prin patima Sa, ne-a făcut să fim, adică fii ai lui Dumnezeu prin smerenie, după har, cum spunem în teologia noastră ortodoxă. Iar dacă am strigat astăzi ”Osana”, văzând pe Hristos intrând biruitor în cetatea Ierusalimului, să strigăm, tot așa, și în fața Crucii Lui. Căci altădată mulțimea a strigat ”Osana”, dar după puțin timp, când L-a văzut în fața lui Pilat plin de rănile iubirii filantropice, s-a schimbat, strigând ”la moarte, la moarte”. Iar strigătul ”Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului” s-a preschimbat în ”răstignește-L, răstignește-L”. Să păstrăm permanent, în cursul săptămânii pe care am început-o, această dimensiune sacră, liturgică și mistagogică, să actualizăm în noi, tot demersul jertfelnic, să fim în permanentă stare de jerfă ca Hristos să Se recunoască în noi, când vom fi lângă Crucea Sa”, a menționat Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim. ”Să ne ajute Dumnezeu să fim purtători, până la final, ai florilor dătătoare de roade, ca Mântuitorul Hristos să regăsească întru noi roadele Duhului Sfânt, și să Se recunoască în faptele pe care le-am făcut întru slava Sa”, a conchis ierarhul.
Apoi, elevii care au obținut rezultate meritorii la etapa județeană a Concursului Național ”Cultură și Spiritualitate românească”, precum și a Olimpiadei de Religie, au fost premiați de Preasfinția Sa, aceștia primind în dar, pe lângă distincții de vrednicie, cărți și icoane.