Rugăciune și comuniune la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Protoieria Sascut

Joi, 22 August 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Protopopiatul Sascut a avut loc ediția acestui an a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși.

Astfel, un număr de aproximativ 300 de tineri din parohiile Protoieriei Sascut, precum și invitați din celelalte protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și o delegație a Protopopiatului Cahul din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud au fost părtași în această zi la o serie de momente speciale dedicate lor, prin intermediul cărora aceștia au trăit experiențe formatoare care i-au apropiat de Sfânta Biserică prin împărtășirea valorilor tradiționale.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii la Biserica „Izvorul Tămăduirii și Sf. Martiri Brâncoveni" din Sascut de către un sobor de preoți sub protia pr. protopop Alexandru Grigoraș alături de pr. Ioan Herța, protopop de Cahul, în cadrul căreia majoritatea tinerilor prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După momentul de rugăciune, toți cei prezenți au pornit către Restaurantul Elio Garden din Sascut, unde au servit masa de prânz.
Ulterior a avut loc deschiderea oficială a acestei zile, iar delegatul Centrului eparhial Roman, pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial al Sectorului Social filantropic a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, precum și cuvântul de felicitare la acest eveniment:

„Astăzi este o zi de mare bucurie pentru voi, tinerii din Protopopiatul Sascut, care sub coordonarea preoților din parohiile v-ați înscris atât în programele taberelor și a Școlilor de vară, dar mai ales la această întâlnire, care a devenit deja tradițională în Patriarhia Română și care de câțiva ani așează împreună adolescenți. Dovediți prin prezența voastră, astăzi, faptul că sunteți preocupați de diferite aspecte ale vieții religioase și de marile întrebări care le structurează identitatea spirituală.
De aceea, astăzi, mă adresez în special vouă, tinerilor plini de viață și entuziasm care sunteți aici pentru a participa la această minunată întâlnire organizată de Protopopiatul Sascut. Este o mare bucurie să știu că ați răspuns chemării Bisericii prin preoții din parohiile din care faceți parte și de aceea am ales să vă împărtășesc câteva gânduri și învățăminte părintești.

Întâlnirea de astăzi are un scop nobil și anume, acela de a vă ajuta să vă apropiați de Dumnezeu și să vă dezvoltați încrederea în voi înșivă. Sunteți într-o perioadă a vieții în care întrebările abundă și căutați răspunsuri și sens în tot ceea ce faceți. Biserica vă deschide brațele și vă oferă un spațiu în care să explorați aceste căutări și să descoperiți propria voastră identitate spirituală.
În primul rând, vreau să vă încurajez să fiți mereu deschiși și curioși! Este important să puneți întrebări și să căutați adevărul într-un mod activ. Așadar, nu ezitați să explorați și să căutați aspectele spirituale și religioase care vă preocupă! Întâlnirea de astăzi reprezintă un timp prețios în viața voastră în care puteți începe să construiți o relație personală cu Dumnezeu și să vă întăriți credința în convingerile religioase.

În al doilea rând, vreau să vă îndemn să vă sprijiniți unii pe alții și să creați o comunitate unită în jurul valorilor creștine. În întâlnirea de astăzi, sunteți cu toții fii ai Bisericii, frați și surori în Hristos Domnul și aveți oportunitatea de a vă încuraja reciproc, de a vă asculta și de a vă susține în drumul vostru spiritual. Învățați să vă iubiți unii pe alții și să manifestați iubire și compasiune în toate acțiunile voastre!
Aș vrea să felicit pe cei care au inițiat acest proiect educațional-religios care vă este dedicat, în mod special pe părintele protopop Alexandru Grigoraș, pe preoții coordonatori din Protopopiatul Sascut, cadrele didactice de la instituțiile școlare partenere, pe tinerii voluntari inimoși și pe voi, toți tinerii care sunteți astăzi prezenți la această activitate dar și pe toți cei care sprijină activitățile Bisericii.” 

De asemenea, părintele protoiereu a oferit un cuvânt de bun venit celor prezenți, felicitând toți tinerii și mulțumindu-le tuturor pentru implicare:

„După atât de multe cuvinte frumoase adresate de către fiecare invitat al nostru, prea puține ar trebui să adaug eu mai ales pentru că noi cei din Administrația Protoieriei Sascut astăzi ne străduim mai mult pe partea organizatorică, însă aș dori să fiu cel prin care administrația noastră și toți cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment își manifestă recunoștința.

Întâi de toate îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să putem organiza această zi; îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru că ne-a dat binecuvântare de fiecare dată atunci când am inițiat un proiect, o idee care de multe ori poate era peste puterile noastre, dar Dumnezeu ne-a ajutat și cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale am reușit.
Iată-ne și astăzi, reușind un eveniment important pentru protopopiatul nostru, pentru cele 67 de parohii care sunt reprezentate aici, pentru tinerii acestor parohii și pentru comunitățile din care fac parte și ne dorim ca aceștia, plecând de aici, să devină membri activi în comunitățile lor.

Ne manifestăm recunoștința în primul rând față de voi, dragi copii pentru că sunteți aici și ați răspuns chemării noastre, dar și față de cei care au sprijinit acest eveniment, în primul rând celor care ne sunt astăzi gazdă și ne asigură toate condițiile necesare pentru desfășurarea activităților, în special doamnei Elena Răuță care este alături de toate proiectele Protoieriei Sascut.

Mulțumim tuturor preoților și vă îndemnăm pe voi, dragi copii, să transmiteți tuturor faptul că sunteți membri ai unei Biserici puternice și dacă suntem împreună, suntem mai puternici, dacă ne jertfim unii pentru ceilalți arătăm semnul dragostei și al iubirii despre care se va vorbi pe larg astăzi și dacă ne dorim să fim împreună vom fi mai ales în viața aceasta, dar mai ales în Împărăția lui Dumnezeu.

Mulțumim celor care fac parte din organizarea acestui eveniment și părinților din administrație; mulțumim și invitaților care au venit de peste Prut din Episcopia Basarabiei de Sud, dar și delegației din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, corul Parohiei Irești, alături de preotul lor coordonator, mulțumim Primăriei Sascut, dar și tuturor celor care au venit mai de aproape sau de departe.”

Imediat după, au mai luat cuvântul doamna Adina Apostolescu, reprezentant al Primăriei Sascut, doamna Sandu Ionela, Inspector Școlar și reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, domnul Mădălin Hriscu, reprezentant al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, părintele Ioan Herța, protopop de Cahul, părintele Ionel Miron, coordonator al Corului copiilor de la Irești, dar și doamna Elena Sima, fiică și cetățean de onoare al Comunei Sascut.

După aceste momente, participanții au fost grupați pe ateliere și au fost coordonați de către un voluntar ASCOR, un voluntar ATOR dar și un preot. Astfel, având ca punct central marea temă a Iubirii, cele 18 echipe au creat un poster prin care au descris această temă și au arătat creativitatea lor, alcătuind câteva versuri pe care ulterior le-au prezentat.
După clipele în care toți copiii au depus efort, arătându-și creativitatea și originalitatea, a urmat Concertul de muzică tradițională românească susținut de Corul Parohiei Irești, coordonat de către pr. Miron Ionel, iar mai apoi părintele Iulian Mușat, alături de fiica sa, Teona Mușat au încântat auzul tuturor prin intonarea unor piese muzicale celebre din repertoriul internațional.

Evenimentul a continuat cu o conferință susținută de către Diac. Asist. Univ. Dr. Petru Cernat, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, conferință intitulată  „Virtutea iubirii creștine, insulă a firescului". Auditoriul a ascultat cu sufletul la gură această prezentare, o temă actuală și foarte importantă și au reușit la final, după informațiile prezentate să găsească răspunsuri diferitelor situații și probleme ale vieții lor, dându-le un sens pur creștin.

Pe ritmurile Grupului „Fetele din Botoșani", ziua s-a încheiat cu un imens foc de tabără, la lumina căruia tinerii au socializat și au povestit despre momentele acestei zile, mărturisind cât bine le-a făcut lor Dumnezeu prin participarea la Întâlnirea tinerilor ortodocși din Sascut, ediția 2024.

Pr. Apostu Ionuț Alexandru