În cea de-a doua zi a lunii decembrie, la Metocul Chiriarhal de la Valea Budului, mulțimea credincioșilor Protoieriei Sascut s-au unit în rugăciune, alături de un mare sobor de preoți sub protia preotului Alexandru Grigoraș, protopop al acestui protopopiat.
Astfel, începând cu ora 17.00, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, citind rugăciunile de dezlegare și binecuvântând toată suflarea prezentă în această seară.
Programul întâlnirii a fost înfrumusețat de grupul de copii al Parohiei Fulgeriș, coordonat de părintele Radu-Marian Gabriel, care a prezentat tuturor un frumos program cultural-duhovnicesc format din poezii, cântece patriotice și colinde, aducându-se un omagiu pentru toți cei care și-au dat viața pentru libertatea poporului român, dar și Bună Vestirea Nașterii Domnului Hristos.
Cei mici, drept mulțumire pentru devotamentul și seriozitatea de care au dat dovadă în aceste momente, au primit din partea Înaltpreasfințitului Ioachim câte o Carte de Rugăciuni apărută la Editura Filocalia, o carte cu Acatistul Sfinților Români, icoane cu Sfinții Isihaști, dulciuri și altele.
Părintele protoiereu a mulțumit Chiriarhului locului pentru prezență și binecuvântarea, dar și tuturor celor care din depărtare, au venit astăzi pentru a se ruga împreună:
„Se cuvine să aducem slavă Bunului și Mult Milostivului Dumnezeu că în această seară binecuvântată, ne-am învrednicit să luăm parte la această binecuvântată rugăciune pe care împreună, cler și popor, am adus-o lui Dumnezeu pentru vindecarea sufletelor și trupurilor noastre și pentru iertarea păcatelor dar și pentru mântuirea sufletelor noastre.
Înaltpreasfinția Voastră, noi, clerul și fii duhovnicești ai Înaltpreasfinției Voastre din Protoieria Sascut, vă mulțumim pentru că ne-ați îngăduit și binecuvântat să putem fi și noi parte a acestei seri de rugăciune și ne dorim ca aceasta să fie o cărămidă în mântuirea sufletelor noastre. Ne-am bucurat de binecuvântarea și rugăciunea Înaltpreasfinției Voastre așa cum fiii duhovnicești se bucură de binecuvântarea părinților lor.
Totodată, ne bucurăm să fim împreună în rugăciune, preoții acestei protoierii și am simțit în această seară, alături de credincioșii noștri care au venit astăzi pe Meteora Bacăului, binecuvântarea lui Dumnezeu, Harul lui Dumnezeu revărsându-se asupra noastră și prin mâinile Înaltpreasfinției Voastre am primit binecuvântarea lui Dumnezeu.”
Un alt moment emoționant al serii a fost prezentarea de către părintele profesor Eduard Cozma a cărții „Lumină și Sare”, recent apărută și care cuprinde un număr însemnat de articole publicate de Înaltpreasfințitul Ioachim.
Părintele profesor a subliniat valoarea acestei cărți și a pus înaintea credincioșilor motivele pentru care aceasta nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă:
„Publicarea acestui volum intitulat „Lumină și sare” este în primul rând un exercițiu de dăruire misionară, o datorie morală și totodată, un prilej de îmbogățire intelectuală și bucurie sufletească. Cartea cuprinde articolele publicate de Înaltpreasfințitul Ioachim de-a lungul timpului în Revista <<Sarea Pământului>> de la Târgu Ocna, articole extrem de importante ce cuprind atât păreri teologice profunde, cât și datorii de ordin social, misionar, filantropic, cât și articole culturale.”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a felicitat activitatea din această seară, vorbind celor prezenți despre perioada de pregătire în care ne aflăm, dar și despre modul în care trebuie să gestionăm fiecare clipă a vieții:
„Să încercăm să nu ieșim de sub mantia milostivirii lui Dumnezeu și a iubirii Lui pe care a așezat-o peste noi și rămâneți întru dragostea lui Hristos, încercând să nu ne derobăm de la calea aceasta care nu este alta decât Calea Crucii. Hristos știți foarte bine că nu ne-a angajat la o viață comodă, ci la purtarea Crucii așa cum Însuși spune <<În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți că Eu am biruit lumea>>. Veți birui lumea de vreme ce sunteți cu Hristos și prin Hristos. Niciodată să nu vă sprijiniți pe puterile proprii care sunt slăbănoage, ci întotdeauna prin Hristos biruim.
Părinților, vă mulțumesc foarte mult pentru că țineți comuniunea, comunicarea, comunitatea și cuminecarea, adică cele patru elemente pe care trebuie să le țineți minte permanent în viața și activitatea frățiilor voastre de trimiși în parohiile ce vi s-au încredințat spre păstorire.
Cât privește timpul acesta pe care ni l-a dat Dumnezeu să îl consumăm, să fie un timp nu pierdut și nici desfigurat, ci un timp transfigurat. Răscumpărați timpul căci zilele se anunță rele și Hristos ne-a avizat că în lume vom avea necazuri, ceea ce înseamnă că trebuie să urcăm pe propria noastră Golgotă și atunci înseamnă că ducem Crucea noastră, nu pe cea pe care am ales-o, ci pe aceea pe care Hristos a pus-o pe umerii noștri, adică a adaptat-o cerințelor și puterilor noastre slăbănoage.
Mergem spre transfigurare, nu spre desfigurare pentru că viața noastră este un urcuș permanent, un urcuș pe un munte așa cum dumneavoastră ați urcat astăzi aici. Nu facem abstracție de urcuș. Așa cum pentru a urca pe munte este nevoie de o pregătire specială și de un echipament special și în viața duhovnicească este de nevoie de a agonisi fapte bune și virtuți”.
Toți cei prezenți au fost unși cu untdelemn sfințit și au primit în dar cartea „Lumină și Sare”.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu