În perioada 8 ‑ 12 mai a.c., s-a desfășurat la Focșani etapa națională a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox, adresată elevilor de clase V ‑ VIII. La această etapă au participat 327 de tineri calificați, 45 de profesori însoțitori, precum și membrii Comisiei centrale.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, județul Bacău a fost reprezentat la această competiție de către 9 elevi de gimnaziu, calificați în urma rezultatelor deosebite obținute la etapa județeană.
Festivitatea de deschidere a Olimpiadei a fost găzduită de Catedrala Unirii din Focșani, așezată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva și a Izvorului Tămăduirii. După slujba de binecuvântare, au urmat discursurile doamnei Melania Pătrășcanu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Vrancea, al domnului Cătălin Pâslaru, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației, al domnului Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației, al părintelui George Jambore, inspector patriarhal, precum și al doamnei Daniela Gabriela Marchitan, inspector școlar general în cadrul ISJ Vrancea.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a mărturisit de asemenea bucuria găzduirii Olimpiadei la Focșani și a adresat ,,un cuvânt de apreciere pentru toți elevii care iubesc ora de religie, dar și unul de prețuire pentru aceia care au excelat în străduința de a‑și însuși cât mai multe cunoștințe în cadrul acestei discipline, referitoare la credința noastră strămoșească mântuitoare, dobândind - poate fără să realizeze - chiar calitatea de mici apostoli și mărturisitori ai credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat”.
Pe 9 mai, elevii au trecut prin emoțiile susținerii probei de concurs la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani. A doua zi, prin amabilitatea gazdelor noastre vrâncene, elevii și profesorii însoțitori au mers în pelerinaj la Mănăstirea Brazi unde s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Teodosie, Mitropolitul Moldovei, și apoi au vizitat Mausoleul de la Mărășești, simbol al jertfei soldaților români în Primul Război Mondial.
Ziua de sâmbătă a fost ziua culegerii roadelor muncii pentru elevii și profesorii lor îndrumători. Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. În cuvântarea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a transmis elevilor prezenți un mesaj de apreciere și respect: „Dumneavoastră, dragi copii, cei ce ați participat la Olimpiada Națională de Religie, v-ați gândit în primul rând la formarea frățiilor voastre, străduindu-vă să culegeți nu doar informații, ci mai ales merinde pentru suflet. Nu am nicio îndoială că atât profesorii care v-au însoțit, cât și cei care au îndeplinit responsabilitatea de a evalua rezultatele voastre, apoi gazdele de la Focșani, toți v-au înconjurat cu iubire, respect și prețuire, pentru faptul că, deși sunteți la vârste relativ fragede, dați dovadă de maturitate. Aceasta arată că sunteți copii buni și ascultători de părinții voștri, că vă respectați profesorii și că vă luați în serios misiunea pe care o aveți de îndeplinit la vârsta școlară, aceea de a vă pregăti pentru viață”.
În cadrul festivității, pr. lect. univ. dr. Filip-George Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, președintele comisiei centrale a olimpiadei, și domnul Cătălin Pîslaru, președintele executiv al aceleiași comisii, au înmânat diplome și premii în bani, din partea Ministerului Educației, pentru participanții clasați pe primele trei locuri, respectiv pentru cei care au obținut mențiuni. Din partea Patriarhiei Române, părintele inspector George Jambore a acordat câștigătorilor primelor trei locuri din fiecare clasă câte o Diplomă comemorativă a anului 2024 cu medalie, dar și alte daruri. De asemenea, au fost oferite premii speciale, oferite de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Primăria și Consiliul Local Focșani, precum și de Asociația ,,Cuvânt și faptă” a profesorilor de Religie din Vrancea.
Delegația băcăuană a obținut cinci premii și mențiuni, prin elevii Ghirău Erika-Ioana (clasa a VIII-a, Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău, prof. Nechita Adrian-Viorel), Damian Alex Ștefan (Clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 1 Pîncești, prof. pr. Radu Marian Gabriel), Burcă Andonie Matei (clasa a VI-a, Școala Gimnazială ,,Al. Șafran” Bacău, prof. pr. Nistor Alexandru), Bertea Daria Elena (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ,,George Apostu” Stănișești, prof. pr. Mihăilă-Cavaleru Codrin) și Rebegea Amalia Mihaela (clasa a VI-a, Școala Gimnazială ,,Al. I. Cuza” Bacău, prof. Andrei Ioana).
Rezultatele obținute dovedesc încă o dată dragostea de Dumnezeu a elevilor băcăuani și încununează încă o dată eforturile și dedicarea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Prof. însoțitor, Adrian-Viorel Nechita