Protopopiatul Roman în Sinaxă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

În contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam, așa cum a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul 2018, în data de 10 ianuarie a.c., la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a avut loc Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. La slujba care a deschis seria sinaxelor liturgice anuale ce vor fi organizate în luna ianuarie pentru protopopiatele Eparhiei, au participat sub coordonarea preotului Dragoș Munteanu toți preoții din Protopopiatul Roman, care au fost împărtășiți de către Ierarh. La final, preoții care au fost s-au implicat în activitatea de inventariere la nivel de protoierie au primit diplome de vrednicie. La frumosul eveniment duhovnicesc au fost prezente și oficialități centrale, județene și locale, acestea primind diplome de onoare pentru ajutorul oferit Bisericii.

Tradiția slujirii anuale, în sinaxă, a preoților din cele șase protopopiate ale Eparhiei Romanului și Bacăului cu ierarhul lor, îl are ca inițiator pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și are o multiplă motivație: așază în comuniune euharistică la același Prestol pe toți slujitorii altarelor din același protopopiat, reamintește pedagogic preoților de parohie gesturile ce însoțesc ritualul liturgic al slujbei în sobor, este momentul împreună slujirii cu ierarhul prin mâinile căruia aceștia au primit Taina Preoției și oferă prilejul împărtășirii din același Sfânt Potir cu el. Toată această motivație duce cu mintea la ideea de unitate liturgică, teologică, administrativă și duhovnicească, fiind un preambul al tematicii pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit-o pentru anul 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918”.

Evenimentul liturgic de astăzi a debutat cu procesiunea preoților romașcani care s-au deplasat de la Catedrala arhiepiscopală la Paraclisul din incinta Centrului eparhial, închinat Sfântului Antipa de la Calapodești, ocrotitorul eparhiei, unde ierarhul a săvârșit slujba acatistului sfântului. Apoi, soborul preoților, în sunetul clopotelor și al cântărilor, s-a deplasat spre sfântul lăcaș mușatin închinat Cuvioasei Parascheva pentru a înălța rugăciuni către Milostivul Dumnezeu și a se întâlni în sinaxă liturgică în jurul Sfântului Potir. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți făuritorii Marii Uniri în contextul Anului comemorativ 2018.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit preoților despre importanța liturgică, teologică şi soteriologică a sinaxei, care adună în jurul Potirului euharistic clerul şi poporul cel binecredincios al lui Dumnezeu.

În fiecare început de an ne întâlnim în liturghie pentru a ne hrăni și adăpa cu Trupul și Sângele Domnului. Prezența preoților romașcani la această a șasea sinaxă anuală este un semn al dragostei ce ne așază în jurul Potirului euharistic din care gustăm pentru a deveni cosangvini cu Hristos. Ținutul Romanului aparținea canonic de vechiul județ Roman, care a rămas în amintire, iar, în prezent, protopopiatul Roman are sub jurisdicție doar câteva comune, care aparțin canonic de noi și administrativ de Județul Neamț.

Tot cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre motivația regăsirii în sinaxă a soborului preoților la Sfânta Liturghie de astăzi:

Întâlnirea noastră în sinaxă are mai multe motivații. În primul rând ea ne arată că toți slujitorii altarelor suntem în comuniune euharistică și că în noi transpare orice lucrare sfântă. Apoi, ea are scopul de a ne împrospăta gesturile ce însoțesc ritualul liturgic al slujbei în sobor a preoților. Ea este importantă, de asemenea, și pentru că ne reamintește că suntem trimiși ai lui Hristos pentru a vesti Împărăția Lui și pentru a trăi prezența Lui în viața liturgică și misionară a Bisericii. Tot cu această ocazie ne amintim de ierarhul care ne-a hirotonit și împreună cu care suntem chemați să liturghisim, să ne împărtășim împreună cu el consumând Trupul și Sângele lui Hristos și fiind prin aceasta cosangvini cu El și responsabili de administrarea Sfintelor Sale Taine. Toate acestea însumă importanța întâlnirii noastre de astăzi.

Chiriarhul a mai spus:

Astăzi este o zi însemnată din calendarul protopopiatului și al Eparhiei, care s-a organizat în Catedrala arhiepiscopală din Roman în această zi solemnă, de 10 ianuarie, când serbăm pe Sfântul Antipa de la Calapodești. Noi avem legătură cu Dumnezeu prin Duhul Său Cel Sfânt și prin învățătura pe care o punem în practică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care s-a întrupat pentru noi. Iată că astăzi ne găsim în Domnul Hristos care ne descoperă nouă căile mântuirii, dar noi suntem chemați să observăm, să ne înscriem pe aceste cărări care sunt bornate de dragostea lui Dumnezeu, să mergem către Împărăția Sa, care este singura țintă a omului conștient din lumea aceasta.

Nu au fost uitate nici activitățile cultural-catehetice, social-filantropice și patrimoniale din protopopiatul Roman fiind evidențiate parohiile care au muncit foarte mult, dar și celelalte parohii care au fost îndemnate părintește să urmeze exemplul frumos al comunităților dinamice implicate în viața contemporană.

La final, toți slujitorii și credincioșii prezenți s-au închinat la Sfânta Cruce a Sfântului Antipa. Aceasta a fost adusă în data de 9 ianuarie, în ajunul sărbătorii, de la mănăstirea Calapodești din comuna Dealu Morii, din județul Bacău, de către un grup de preoți sascuteni până la sediul protopopiatului Sascut unde a fost săvârșită slujba acatistului Sfântului, apoi a fost înmânată unei delegații a preoților de la Catedrala din Roman care au așezat-o spre venerare în străvechiul chivot mușatin.

Tot acum, părintele protopop Dragoș Munteanu a nominalizat preoții care s-au implicat activ în activitatea de inventariere a patrimoniului bisericilor din Protopopiatul Roman, iar Înaltpreasfinția Sa le-a oferit distincții de vrednicie.

La acest eveniment duhovnicesc au fost prezente și oficialități centrale, județene și locale, acestea primind diplome de onoare pentru ajutorul oferit Bisericii. De asemenea, la acest moment festiv au fost prezenți și tineri îmbrăcați în frumosul costum popular românesc. Răspunsurile la strană au fost oferite de corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.

(pr. Daniel-Ionel Marari)