Proiectul Național Catehetic "Familia, Doină şi Rugăciune" derulat la Parohia Holt

29 Martie 2021

După mai multe activități desfăşurate în cadrul Proiectului Național Catehetic 2021 "Biserica, familia romȃnilor de pretutindeni", copiii şi tinerii din Parohia Holt, Protopopiatul Bacău, implicați în acest concurs, au ajuns la final de proiect cu bucuria şi entuziasmul participării, cu experiența schimbului de idei şi de activități care s-au desfăşurat pe o platformă online comună în această perioadă, şi cu dorința de a se vedea în viitorul apropiat cu noii lor prieteni din Italia şi din țară.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în ziua de 07 martie 2021 s-au împărțit flori, dulciuri şi cărți cu poezii dedicate mamei şi femeii creştine; în zilele de 12,19 şi 23 martie 2021, copiii şi tinerii s-au întȃlnit online cu tinerii din Roma, Valegio sul Mincio, Pipirig şi Boboieşti, unde au cȃntat, au recitat poezii şi s-au bucurat de înfrățirea creată prin acest proiect concurs, legȃndu-se noi relatii şi prietenii.

În zilele de 12 şi 26 martie s-au ținut cateheze tematice pentru copii: "Sfȃntul Serafim de Sarov- model de sfințenie şi răbdare" şi "Sfȃntul Onufrie- puterea credinței şi a rugăciunii". La final, copiii au alcătuit compuneri tematice, care se vor regăsi în programul concursului catehetic, la secțiunea literară, cu temele discutate la orele de cateheză, dar şi cu teme precum: familia, doina, rugăciunea, dor de țară, dor de părinții plecați în străinătate etc.

Cele cinci parohii implicate şi înfrățite în acest concurs, au ales titlul comun al proiectului catehetic "Familia, Doină şi Rugăciune”, cu care vor participa fiecare la protopopiatul de care aparține. S-a creat un grup de lucru pe diverse rețele social media, iar activitățile au fost postate zilnic şi anunțate de fiecare dintre participanți. S-a creat un logo, un afiş comun, un program orientativ al activităților, iar tinerii şi copiii au foat în permanentă legătură şi comuniune de rugăciune, dar şi interacțiune socială care va continua şi după data de 4 aprilie cȃnd toate proiectele vor fi jurizate în cadrul concursului catehetic la protopopiate.

"Copiii noştri au primit acum mărțişoarele pictate de copiii de la Roma 2, dulciuri şi jucării, şi au mulțumit părintelui Ioan şi doamnei preotese Ionela Ivan pentru dragostea şi dăruirea lor. În acelaşi timp, cu banii adunați în urma vȃnzării de mărțişoare lucrate de noi, vom face şi noi pachete de Paşte pentru bătrȃnii neajutorați din comunitate în perioada următoare", a declarat părintele paroh Iulian Adam, la finalul catehezei din data de 26 martie 2021.

Totodată, copiii şi tinerii au fost informați despre serbarea mamei şi a femeii creştine, duminică, 28 martie, la Parohia "Naşterea Maicii Domnului" Roma 2 şi la Parohia "Sfinții Meletie şi Neofit" Valegio sul Mincio, eveniment la care au participa toți, online, şi s-au bucurat, simțind romȃneşte emoția evocării mamei creştine. Până la finalul acestui proiect, tinerii aşteaptă cu nerăbdare conferința/seminarul online pe teme de actualitate, despre "Familia creştină şi rolul ei", susținută de maica Sofronia de la M-rea "Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil" Iaşi, în data de 9 aprilie ora 17.00. Vor urma încondeierea ouălor de Paşte la Pipirig, Boboieşti şi Holt, colindele de Florii în toate cele cinci parohii implicate şi multe alte surprize şi activități sociale şi culturale.