În perioada 27 februarie - 30 iunie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se vor desfășura la Parohia Poduri, în parteneriat cu Parohia Ortodoxa ”Sfinții Cosma și Damian” din Mulhouse- Franța, activități educaționale, catehetice, social-filantropice, cultural-artistice și recreative din cadrul proiectului educațional-catehetic ”Biserica – casa sufletului românesc”, la care vor participa copii, tineri, cadre didactice și enoriași ai parohiei.
Elevi de toate vârstele, îndrumați de cadre didactice și voluntari, vor desfășura diverse activități: rugăciuni comune și cateheze online între cele două comunitati românești, excursii și pelerinaje, lecții și concursuri de șah online, ajutorarea și vizitarea unor familii aflate în dificultate, confecționare și expoziție de felicitări și mărtișoare, cântece și poezii religioase și patriotice, activități de țesătorie și croșetat, expoziție de icoane și fotografii etc...
Activitățile de debut ale proiectului:
Duminică, 07 martie 2021 la Biserica cu hramul ”Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”
1. Activitate: Rugăciune comună realizată online
După Sfânta Liturghie, cu participarea credincioșilor din Parohia Poduri și din Parohia ”Sfinții Cosma și Damian”, orașul Mulhouse, provincia Alsacia (Franța), s-a săvârșit online o slujbă religioasă în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni pentru unitatea românilor de pretutindeni, rugăciuni pentru țară și neam, precum și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Bunul Dumnezeu. Românii de peste hotare, cu emoție și bucurie, s-au unit în gând și rugăciune cu românii de ACASĂ, din România.
2. Activitate: Cateheză
După rugăciunea comună, preotul Tancă Emil, parohul Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Cosma și Damian” din orașul Mulhouse a susținut în fața credincioșilor din ambele parohii o instructivă cateheză intitulată: ”Biserica – casa sufletului romanesc”, cu următoarele obiective:
1. Introducerea temei: Motivația acestei rugăciuni și transmisii online;
2. Anunțarea temei: Biserica-casa sufletului românesc;
3. Tratare: Importanța anului omagial dedicat românilor de pretutindeni;
4. Recapitulare: Misiunea Bisericii în diaspora: menținerea unității și a identității, redescoperirea credinței și întărirea în nădejde;
5. Generalizare: Credința și patria - liantul care ne unește pe toți dincolo de spațiu și timp;
6. Aplicare și Încheiere: mulțumire și binecuvântare.
3. Activitate: Expoziție cu vânzare de felicitări, mărțișoare și brățări
Copiii din grupa de cateheză a Parohiei Poduri, coordonați de către preoții parohiei, cadre didactice și tineri voluntari, au confecționat, cu ocazia zilei de 8 Martie, felicitări, mărțișoare și brățări personalizate pe care le-au expus în pridvorul bisericii spre a fi admirate și ulterior cumpărate de către enoriași în vederea strângerii de fonduri pentru un scop caritabil. Cu multă bucurie și entuziasm, copiii și-au manifestat dorința de a ajuta alți copii cu posibilități materiale precare, atenția lor îndreptându-se către o familie sărmană din sat care are în componență opt copii minori, printre ei aflându-se și un copil cu dizabilități, mama fiind casnică, iar tatăl fără un loc de muncă stabil.
”Mulțumim celor prezenți care s-au rugat într-un singur glas. Cu prilejul acesta am adresat rugăciune lui Dumnezeu pentru binele patriei și pentru unitatea poporului care, cu demnitate și stăruință, contribuie la păstrarea, cultivarea și promovarea spiritualității și identității românești. Sadoveanu spunea foarte frumos: „Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic. ”Devenim un popor vrednic, atunci când învățăm să ne iubim credința și neamul, să nu ne rușinăm că suntem români, să ne jertfim, fiecare după puterile lui, pentru sângele strămoșilor noștri căci, așa cum spunea Lucian Blaga „nici un popor nu e atât de decăzut încât să nu merite să te jertfești pentru el, dacă îi aparții”. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți care în țară sau străinătate se regăsesc în Biserică, familia românilor de pretutindeni, dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și fericire, dimpreună cu bucuria de a fi iubitori de Biserică și de Neam!”, a afirmat, printre altele, Părintele Emil Tancă, parohul Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Cosma și Damian” din orașul Mulhouse, Franta.