”De la suflet la suflet”, o lecție de comuniune și iubire față de aproapele.
Iniţiat de educatoarele Munteanu Mihaela şi Zătu Maria, de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 24 Bacău, din dorinţa de a aduce bucurie copiilor nevoiaşi, proiectul „De la suflet la suflet” s-a conturat ca o veritabilă lecție de comuniune pentru ajutorarea copiilor nevoiași din mediul rural. La reușita acestuia un aport deosebit l-au avut și alte cadre didactice, dar la finlizarea acestuia s-a ajuns mai ales prin eforturile şi dragostea neprecupețite ale părinţilor preşcolarilor şi ai elevilor. Împreună, cu grijă şi răbdare, au pregătit cadouri pe care le-au oferit unui număr de peste 70 de copii din Parohia Parava (Protopopiatul Sascut). Preotul paroh Abageru Constantin şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Parava s-au preocupat ca nevoile copiilor să fie cunoscute, astfel încât aceştia au putut primi daruri în funcţie de vârsta, preocupările sau chiar bolile pe care le au.
Organizatorii proiectului şi-au dorit ca bucuria tuturor copiilor să fie deplină, prilejuită nu doar de primirea darurilor, ci şi de întâlnirea dintre ei. După parcurgerea mai multor etape, prin care micuții din urbea bacoviană și-au manifestat dragostea față de copiii din Parava, la începutul lunii iunie, reprezentanții Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 24 Bacău nu şi-au uitat prietenii, ci au pregătit un spectacol caritabil, susţinut cu multă implicare, în urma căruia au fost strânse fonduri pentru oferirea unei mese în preajma zilei de 1 iunie. Această dorinţă s-a înfăptuit în spaţiul Aşezământului social-filantropic „Sf. Spiridon” din Parava, prilej de meditaţie asupra tuturor obiectivelor propuse şi realizate.
”Nimic nu a fost uşor, dar lucrurile frumoase şi trainice presupun timp, efort şi dăruire. Un profesor bun nu este acela care aşteaptă un rezultat imediat, ci acela care încurajează fiecare strădanie, iar un părinte bun are grijă nu doar de al său copil, ci vede în ochii fiecărui copil aceleaşi visuri ce se vor împlinite. Acest proiect a reuşit să unească oameni diferiţi, amintindu-ne nu doar prin denumirea sa că suntem persoane, adică fiinţe ce comunică şi se comunică, purtătoare de suflet”, a declarat preotul Abageru.
Şi pentru că impresiile celor implicaţi pot surprinde cel mai bine trăirile avute, vă facem cunoscute câteva dintre ele:
„Privind imaginile cu acei copii pe care urma să-i vizităm, ochişorii s-au umplut de lacrimi, iar inimioarele de dorinţa de a-i ajuta.«Doamna, am o idee, să mergem să colindăm să strângem bănuţi pentru aceşti copii», îmi spune Mara, o fetiţă de 5 ani. (educ. Munteanu Mihaela)
„Nu avem în faţa ochilor decât Casa Domnului, plină de îngeraşi, părinţi, care cu lacrimi în ochi au dăruit din suflet şi au primit cu tot sufletul din mânuţele mici, un strop de speranţă şi de bucurie că nu au fost uitaţi. Dumnezeu să ne ajute să continuăm aceste minuni, căci cu adevărat copiii noştri au înţeles că generozitatea nu se reduce doar la o singură vizită, ea trebuie să devină o permanenţă a vieţii noastre. Dar pentru a se realiza acest lucru este nevoie de lecţii de generozitate. Şi aici intervine, alături de familie, şcoala, a cărei menire este nu doar de a instrui, ci şi de a forma caractere“ (iniţiatoarele proiectului „De la suflet, la suflet“, Munteanu Mihaela şi Zătu Maria)
„ Joi, 11 decembrie, am simţit magia Crăciunului cu adevărat (bucurie, dăruire, dragoste pentru aproapele meu). Peste 70 de copii au descoperit astăzi acest lucru, iar noi, adulţii, ne-am reamintit cu lacrimi în ochi. Mulţumesc părintelui Abageru şi doamnei prof. Elena Abageru că au făcut posibil acest lucru.“( înv. Anda Adriana - Şcoala „Dr. Al. Şafran“ Bacău)
„Vă mulţumim frumos, deopotrivă părinţi şi copii, că ne-aţi implicat într-un proiect de la suflet pentru suflet, că ne-aţi oferit ocazia să ne amintim că sărbătorile înseamnă în primul rând dăruire şi bucurie. Mulţumim tuturor celor implicaţi! (Scarlat Ionela - părinte clasa I, Şcoala „Dr. Al. Şafran“ Bacău)
„ Mulţumesc tuturor celor implicaţi că mi-au arătat realitatea din jurul meu. Am văzut astăzi copii nevinovaţi care-şi trăiesc soarta mult prea crunt pentru vârsta lor. “(Anda Sebastian, părinte grupa mare, Grădiniţa Nr. 24, Bacău)
„ Copiii gazdă şi elevii Colegiului Naţional „Ferdinand I“ au avut cu această ocazie şi posibilitatea de exprimare a talentului creator şi interpretativ, prin prezentarea unui mănunchi de datini şi colinde, care cu miros de smirnă şi colăcei calzi, în acorduri de ocarină aducătoare de fiori de sfinţenie, au dorit să transmită sănătate şi alese bucurii, în pragul sfintelor sărbători ale Sfântului Nicolae, Naşterii Domnului şi Anului Nou 2015“ (prof. Gavriliţă Laura, Colegiul Naţional „Ferdinand I“ Bacău)
„ Colegiul National „Ferdinand I“ Bacău mulţumeşte Parohiei Ortodoxe Parava pentru oportunitatea de a oferi daruri izvorâte din suflet, copiilor aflaţi în reale situaţii de criză materială şi spirituală. Prin aceste proiecte de voluntariat simţim că elevii noştri au înţeles cum trebuie să se pregătească pentru întâmpinarea celor mai frumoase sărbători ale Creştinătăţii. Încurajările, gesturile de milostenie, cuvintele frumoase adresate micilor beneficiari, dar şi atitudinea caldă, pe care Biserica Ortodoxă, dar şi ora de religie le promovează, s-au concretizat astăzi prin fapte minunate ale elevilor colegiului nostru. Sunt absolut convinsă că, toată această împreună lucrare a Familiei cu Biserica şi Şcoala rămâne impregnată în sufletul copiilor şi totodata îi pregăteşte pentru viaţă.“ (prof. Ciuche Gabriela, Colegiul Național „Ferdinand I“ Bacău)
„Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă să ne iubim aproapele, iar Sfânta Biserică ne ajută să-l simţim mereu aproape de noi, să nu ne întrebăm „De ce să-l ajut pe acest om pe care nu-l cunosc?“ , ci să spunem, asemenea părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, „Nu este străin. Este fratele meu. Este Biserica lui Hristos, ca şi mine. Cu bucurie şi emoţie am susţinut eforturile celor mici de a fi alături unii de alţii. Am apreciat implicarea părinţilor şi a cadrelor didactice, precum şi grija dumnealor de a le transmite copiilor ideea că a iubi pe cineva înseamnă în primul rând a dărui ceva din sufletul tău. (preot paroh Abageru Constantin).