Proiectul catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” la Parohia „Sf. Dumitru – Narcisa” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia „Sf. Dumitru – Narcisa” din Bacău a implementat proiectul catehetic patriarhal „Biserica – familia românilor de pretutindeni”. Proiectul a debutat în luna decembrie 2020 și se derulează până în luna august 2021, scopul acestuia fiind acela de a întări comuniunea dintre familiile românilor stabiliți în străinătate cu ale celor din România.

Parohia „Sf. Dumitru – Narcisa” din Bacău, sub coordonarea părintelui Ionuț Alexandru Pleșcău, a realizat parteneriate cu mai multe parohii din afara frontierelor naționale, după cum urmează:

  1. „Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mucenic Sava” din Perugia, Italia, Protopopiatul Umbria – Marche, preot  protopop Petru Heisu.
  2. „Parohia Ortodoxă Română din Tokyo”, Japonia, preot Daniel Corîu.
  3. „Parohia Ortodoxă Română „Toți Sfinții” din Toronto, Canada, preot Vasile Aileni.

La întâlnirea care a avut loc duminica trecută, după rugăciunea de început, s-a realizat o teleconferință în direct cu tinerii din Italia, coordonați de părintele Protopop Petru Heisu. Tinerii și-au adresat reciproc numeroase întrebări cu privire la viața cotidiană, la modul în care sunt percepuți românii ortodocși într-o țară străină, și la modul de acomodare în sistemul educațional pe timp de pandemie.

Tinerii creștini alături de grupul de voluntari format din cadre didactice au confecționat mărțișoare, felicitări și scrisori cu ocazia zile de 1 martie, pe care le vor distribui cu bucurie în ajunul sărbătorii către căminele de bătrâni, orfelinate, familii și, ca o surpriză, un copil a venit cu ideea de a trimite o felicitare chiar părintelui arhiepiscop Ioachim.

La frumoasele activități derulate în cadrul ultimei întâlniri, se adaugă și participarea copiilor la un atelier de cunoaștere de sine, implementat de către părintele Ionuț Pleșcău cu ajutorul doamnei psiholog Celina Ivan. La acest atelier, participanții au putut învăță că pe lângă cunoașterea psihologică a sinelui, prin funcțiile cognitive, mai există și cunoașterea mistică, duhovnicească, ce pleacă din forul lăuntric al omului prin cunoașterea lui Dumnezeu.

Pr. I. A. P.