Proiect eparhial implementat în Protopopiatul Roman

Miercuri, 4 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârșită de către un sobor de preoți romașcani, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, slujba Deniei din Sfânta și Marea zi de Miercuri, urmată de Taina Sfântului Maslu de obște, ca încununare a proiectului eparhial social-filantropic „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc” desfășurat în perioada Postului Mare în Protopopiatul Roman.

Proiectul eparhial social-filantropic „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc” derulat în Protopopiatul Roman la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în perioada Postului Mare, a ajuns la final. Astfel, miercuri, 4 aprilie, după săvârșirea Deniei din Sfânta și Marea zi de Miercuri, un sobor de preoți din Protopopiatul Roman, pe o scenă special amenajată în curtea Centrului eparhial, a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște, ca încununare a efortului preoților și credincioșilor care au vrut să întindă o mână de ajutor celor aflați în dificultate, prin oferirea de produse alimentare și vestimentare în ajunul sărbătorilor pascale.

Acest proiect filantopic desfășurat în cele șase vineri ale Postului Mare a implicat șase parohii romașcane, la el luând parte preoți și credincioși care au vrut să arate într-un mod concret iubirea milostivă față de cei aflați în lipsuri, prin oferirea produselor alimentare necesare pregătirii mesei de Paște. Astfel, prin implicare preoților și credincioșii din parohiile Horia, Cordun și Cotu Vameș II, s-au organizat colecte constând în produse alimentare perisabile și neperisabile, haine și bani, care, după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu au fost dăruite unor familii nevoiașe din parohiile Ghidion, Chilii și Moreni, după ce, în prealabil, în aceste comunități au fost efectuate anchete sociale coordonate de preoții parohi în vederea identificării familiilor aflate în dificultate.

Acest proiect a fost încununat, în Miercurea cea Mare, prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru revărsarea milei Sale peste sufletele și trupurile celor „răniți” de lipsuri materiale și spirituale.

După ce a adresat câteva gânduri despre semnificațiile duhovnicești ale Săptămânii Pătimirilor, părintele protopop a vorbit despre proiectul social-filantropic încheiat nu întâmplător în acestă zi, care amintește despre ungerea picioarelor Mântuitorului de către Maria în Betania, având în vedere faptul că această acțiune filantropică s-a derulat în cadrul Tainei Sfântului Maslu săvârșit în zilele de vineri ale Postului Mare.

Am dorit ca prin acest proiect să aducem bucurie în familiile aflate în dificultate, acum, în prag de sărbători. Șase parohii s-au înfrățit în numele credinței și al lui Hristos Cel care ne-a învățat că doar ajutând pe cel aflat în lipsuri arătăm că împlinim cuvântul nemuritor al Evangheliei. Proiectul pe care l-am încheiat astăzi arată că bucuria pascală ne adună pe toți în comuniune de iubire pentru a gusta împreună, indiferent de clasa socială din care facem parte, din bucatele Cinei de Taină a Împărăției lui Dumnezeu.

 

În fața celor prezenți, coordonatorul proiectului, părintele protopop Dragoș Munteanu, a prezentat într-un mod succint bilanțul ajutoarelor materiale care au fost colectate, respectiv suma de 7.200 de lei, la care s-au adăugat 530 litri de ulei, 330 kg. de făină, 250 kg. de zahăr, conserve etc. Totodată, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, cu sprijinul Protopopiatului Onești, au fost oferite beneficiarilor 1000 de kilograme de carne, 600 kg fiind distribuite în parohii din comuna nemțeană Stănița, iar 400 în alte parohii din protopopiat. De toate aceste bunuri au beneficiat 650 de familii care se vor putea bucura în ziua de Înviere de o masă îmbelșugată.

Prezent la eveniment, domnul Moldoveanu Ionel, în calitate de reprezentant al epitropilor parohiilor implicate în proiect, în cuvântul său a mulțumit ierarhului pentru ocazia oferită de a putea veni în sprijinul celor aflați în nevoi, exprimându-și dorința ca această inițiativă să fie extinsă și în cât ma multe parohii din eparhie.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat pe toți preoții și credincioșii implicați arătând faptul că filantropia este o dimensiune importantă a misiunii Bisericii în societate.

Sunt bucuros că preoții, împreună cu credincioșii, în parohiile din Protopopiatul Roman au dus la împlinire poruncile lui Dumnezeu făcând filantropie. Chiar dacă cea mai importantă misiune a Bisericii nu este aceea de a sătura pe cei sărci, ci de a conduce pe credincioși spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru faptul că trăim într-o societate diversificată și atât de instabilă, în care omul nu mai este evaluat ca persoană împlicată în comuniune și comunitate, Biserica este chemată totuși să împlinească și această misiune caritabilă ce exprimă mila creștină și iubirea filantropică a lui Hristos.

Acest proiect se înscrie în seria activităților cu caracter social-filantropic pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le desfășoară în perioada Postului Mare în zonele defavorizate ale Eparhiei sau în cadrul unor instituții abilitate prin parteneriatele încheiate cu acestea.