Sâmbătă, 9 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat la Parohia Poduri, proiectul cultural-artistic ”Tinerii și valorile satului românesc”,
Sâmbătă, 9 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat la Parohia Poduri, proiectul cultural-artistic ”Tinerii și valorile satului românesc”, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, la care au participat copii, tineri, cadre didactice și enoriași ai parohiei.
Elevi de toate vârstele, îndrumați de cadre didactice, au desfășurat diverse activități educaționale, cultural-artistice, social-filantropice, din care amintim: Concert de cântece religioase și patriotice, recitare de poezii, spectacol de dansuri populare, activități de țesătorie și croșetat, activități culinare (prepararea ”sfințișorilor”), expozitie de icoane și fotografii, concurs de șah între cele două sate Poduri și Băsești (com.Pârjol).
Proiectul s-a desfășurat cu ocazia Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, dar și cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a satului Poduri, și s-a axat pe mai multe ateliere din care enumerăm:
- Concert de cântece religioase și populare susținut de Corul ”Resurrectio” al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din Moinești (dirijor prof. Gabriela Biea), la Biserica ”Sfântul Nicolae ” Poduri.
- Concert de cântece populare și spectacol de dansuri populare susținut de Grupul folcloric ”Păunașii” (îndrumat de doamna educatoare Alina Muncilă), la Căminul cultural Poduri.
- Tesătorie și croșetat pentru începători
Pentru copiii și tinerii pasionați de lucru manual am organizat la Așezământul social filantropic, in sala special amenajată cu două războaie de tesut, o sezătoare in care am reprodus atmosfera caldă si primitoare din casa bunicilor nostrii care cu multă maiestrie realizau articole de îmbrăcăminte, covoare, articole artizanale etc. In cadrul acestei șezătorii copiii, indrumați de gospodinele din sat, au invățat să croșeteze mileuri, brățări, suport pentru pahare, copiii dovedind multă dibăcie și răbdare.
- Artă culinară
Un grup de copii si tineri, format in majoritate de fete, au dorit să invete modul de preparare a ”sfințisorilor” moldovenești in cadrul atelierului organizat la bucătăria Așezământului social-filantropic. Indrumați de specialistele din sat , ”micii bucătari” au aflat ingredientele, au frământat, au incrucișat aluatul in formă de 8 (simbolul infinitului si al vietii vesnice), au pus sfințisorii la copt iar la final au adăugat sirop, miere și nucă măcinată. Toate aceste etape au insă ”insiropate” de multă voioșie și entuziasm, participanții savurând din aceste delicatețuri multumind lui Dumnezeu pentru dragostea celor 40 de sfinti mucenici din Sevastia.
- Expoziție creații literare și artistice
Copii și tineri din cadrul Școlii gimnaziale ” General Nicolae Șova” din Poduri precum și liceeni din cadrul Liceului Teoretic ”Spiru Haret” și ”Colegiul Tehnic” Grigore Cobălcescu ” din Moinesti au realizat o serie de creații literar- artistice care au făcut obiectul expozitiei ” Tinerii și valorile satului românesc” ce a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Poduri. Enoriașii parohiei și toti participantii la activitățile ce au avut loc in data de 9 martie au putut admira , la sfârșitul Sfintei Liturghii, Icoanele, desenele, poeziile si eseurile care au evidențiat valorile satului românesc de odinioară și de azi, rolul Bisericii in viața satului românesc, colaborarea fructuoasă dintre Biserică, Școală , Primărie și Familie.
- Concursul de șah pe echipe din mediul rural organizat în data de 09.03.2019 , la care au participat în competiție 50 de tineri si copii din cele două sate, satul Poduri din comuna cu același nume și satul Băsești din comuna Pârjol. Câștigătorilor competiției li s-au acordat premii constând în cupe, medalii și diplome.
La aceste activități au participat alături de copii si cadre didactice, preoți și enoriași ai Parohiei și oficialități ale comunei printre care și doamna Diana Narcisa Albu, primarul Comunei Poduri care a felicitat pe toți participanții din cadrul proiectului.
Coordonatorii proiectului, Pr. Popa Vasile și Pr. Parfene Dumitru, de la Parohia Poduri, s-au bucurat și de suportul unor parteneri în desfășurarea acestui proiect: Primăria Poduri, prin doamna primar Albu Narcisa Doiana, Școala „General Nicolae Șova” Poduri, Biblioteca Poduri și Asociația de Părinți Podureanca.
(Pr. Cristian-Ioan Balaban)