La Fundația "Episcop Melchisedec" Roman a fost implementat programul "Tainele meșteșugurilor tradiționale românești", la care au participat școlarii de la Centrul de Zi pentru copiii proveniți din familii aflate în dificultate și care-și desfășoară activitatea în spațiul Școlii "Calistrat Hogaș" Roman.
Scopul acestui program constă în căutarea autenticului, a fascinației tradiției nealterate, a obiceiurilor, a meșteșugurilor, poveștilor și oamenilor deosebiți care păstrează și duc mai departe vechile învățături.
Primul atelier din acest program a surprins "Tainele olăritului și modelajului în ceramică" și a fost inițiat de prof. de sprijin Elena Enea și artistul în domeniu, Gherguț Diana. Aici, copiii au fost inițiați în arta olăritului, dar și a modelajului manual din lut, le-au fost prezentate materialele cu care s-a lucrat, s-au realizat căni într-o compoziție proprie, iar la final au fost glazurate și pictate diverse obiecte decorative.
Spre sfârșitul atelierului, s-au purtat discuții despre obiectele de patrimoniu, care sunt rolul lor în perpetuarea tradițiilor și de asemenea, copiii au fost învățați să observe și să diferențieze detaliile de pe obiectele de ceramică pe care le-au avut la îndemână.
Fundația "Episcop Melchisedec" pledează pentru întoarcerea la tradiții, iar îndeletnicirea olăritului a reprezentat, pe lângă un meșteșug valoros, și o terapie, pentru că, prin contactul nemijlocit cu lutul, copiii s-au putut reconecta la resursele și energiile pe care le accesează prea puțin în alte circumstanțe.
Obiectivele îndeplinite în urma acestui atelier de olărit au fost: cultivarea gustului pentru frumos și aprecierea tradițiilor românești; dobândirea principiilor elementare de estetică; aflarea că talentul reprezintă 0,1% restul fiind bună-voință, exercițiu și puțină imaginație; învățarea că prin atenție, muncă și puțină îndrumare, copiii pot realiza mai mult decât se așteaptă.
La finalul atelierului, elevii s-au putut bucura de propriile realizări, care au fost păstrate drept dovadă a muncii lor și a celor învățate.