Un număr însemnat de enoriași oneșteni coordonați de părintele Alupei Constantin au poposit în dimineața zilei de 22 martie la catedrala arhiepiscopală din Roman pentru a se închina la racla cu Sfintele moaște și pentru a se întâlni cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul eparhial cultural-catehetic „Pe urmele sfinților” și a fost efectuat cu ajutorul Agenției de turism și pelerinaje „Meteora Tour”.
Între obiectivele vizitate a fost străvechea Catedrală arhiepiscopală închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, unde Părintele Arhiepiscop Ioachim a primit pe credincioșii însoțiți de preotul lor duhovnic binecuvântându-i și adresându-le un cuvânt de bun venit, după care le-a citit câteva rugăciuni speciale pentru sănătate și iertare de păcate.
Ierarhul a adresat un cuvânt duhovnicesc credincioșilor și a explicat că omul este un pelerin care caută drumul spre Împărăția Cerurilor.
Viața noastră este un pelerinaj continuu și important este nu unde te duci, ci direcția în care mergi. Eu vă felicit că ați venit astăzi aici în calitate de pelerini la Centrul Eparhial și sunt sigur că între dumneavoastră sunt persoane care au venit pentru prima dată la Arhiepiscopie pentru a se închina și a se ruga.
Apoi, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei a explicat istoria acestui sfânt lăcaș și a unor evenimente istorice ce s-au desfășurat de-a lungul vremii în el. Nu a fost uitat nici muzeul din incinta Centrului eparhial, unde se află expuse icoane, cărți și obiecte de cult unele dintre ele ce datează de câteva sute de ani. Un alt obiectiv al vizitei a fost fabrica de lumânări „Sf. Fotini”, unde pelerinilor li s-a explicat tehnologia confecționării lumânărilor și importanța achiziționării lor doar de la pangarele bisericilor și mănăstirilor, precum și fabrica de pâine „Betleem” unde se fabrică prescurile folosite la Sfânta Liturghie în lăcașurile de cult din Eparhie.
Pelerinajul a continuat cu vizitarea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Giurgeni, județul Neamț, unde credincioșii s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și la Parohia Trifești unde se află o altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La întoarcerea spre casă, aceștia au vizitat Mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea băcăuană Tisa Silvestri, unde, după ce s-au închinat în sfântul locaș, au vizitat atelierul de pictură, precum și atelierul de veșminte bisericești, luând cunoștință cu privre la confecționarea hainelor folosite la slujire în cultul ortodox.