Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în după-amiaza celei de-a treia duminici din Postul Mare, în Municipiul Onești s-a desfășurat tradiționala procesiune a Sfintei Cruci, sub genericul „Bucură-te Sfântă Cruce, păzitoare a creștinilor!”, procesiune ce a inclus și „Marșul pentru viață”.
Procesiunea a început la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, acolo unde preoții care fac parte din Protoieria Onești, însoțiți de enoriașii lor, au fost întâmpinați de părintele paroh, Nicolae Zaharia, protoiereu de Onești. Tot aici s-au adunat și tinerii voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români, filiala Onești, și tinerii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Larga, care, îmbrăcați în costume populare, au purtat în mâini steaguri tricolore și pancarte cu mesaje de susținere a vieții și îndemnuri la conștientizarea importanței darului sacru al vieții.
De aici, credincioșii s-au deplasat pe bulevardul Republicii spre Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”, pe traseu făcându-se mai multe opriri, momente în care preoții au citit pericope evanghelice rânduite în slujbele din Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri.
În interiorul catedralei, credincioșii au participat la slujba Acatistului Sfintei Cruci și la citirea unor rugăciuni de binecuvântare, precum și a rugăciunii special alcătuite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu ocazia Marșului pentru viață.
La sfârșitul slujbei, credincioșii au aflat, din cuvântul ținut de părintele Iustinian Alupei, mai multe semnificații ale procesiunii Sfintei Cruci, care, la mijlocul Postului Mare, amintește de drumul făcut de Mântuitorul Iisus Hristos din cetatea Ierusalimului spre locul răstignirii, drum pe care Domnul l-a făcut sub greutatea propriei Cruci, de mai multe ori căzând sub povara acesteia. Tocmai de aceea, procesiunea a inclus opriri și lecturi evanghelice.
Cuvântul de încheiere i-a revenit părintelui protoiereu, care a amintit despre sensul spiritual al crucii pe care creștinul este chemat să și-l asume în această viață. De asemenea, părintele protoiereu a menționat faptul că cel mai bun și sigur drum al omului prin lume este acela care este presărat cu mai multe cruci. Totodată, a amintit și despre importanța activităților ce s-au desfășurat în Protopopiatul Onești în luna martie, numită „Luna pentru viață”, și care au culminat cu „Marșul pentru viață”.
La final, părintele protoiereu i-a felicitat pe toți cei prezenți care, din dragoste față de Sfânta Cruce, față de Mântuitorul Hristos și din respect față de marele dar al vieții, s-au mobilizat exemplar și au făcut din această zi una a bucuriei și a frumuseții. De asemenea, cuvânt de mulțumire a adresat și autorităților care au conlucrat la buna organizare și desfășurare a evenimentului.
(Pr. Florin Robert Blănaru)